OBNOVA FASADA

Prošao Bandićev građevinski New Deal težak dvije milijarde kuna

21.03.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Dvije milijarde kuna za obnovu fasada na oko pet tisuća zgrada izdvojit će Grad Zagreb u narednih šest do osam godina, odlučeno je većinom glasova na današnjoj sjednici Gradske skupštine

Ulična pročelja sufinancirat će se u iznosu od 80 posto, ostala pročelja u iznosu od 60 posto, a ostatak do pune vrijednosti radova obnove pročelja sufinanciraju suvlasnici zgrada čija se pročelja obnavljaju.

Propisano je da se obnova pročelja izvršava cjelovito, na zgradama kao arhitektonskim cjelinama, u pravilu materijalima koji su isti ili slični izvornim materijalima.

Sufinanciranje ne obuhvaća zahvate obnove na krovu, nabave novih stolarskih i bravarskih elemenata pročelja koji se ugrađuju u ili na vanjski zid ili rub zgrade prema negrijanom prostoru, sanacije kapilarne i/ili temeljne vlage te konstruktivne sanacije zgrade.

Po riječima gradonačelnika Milana Bandića, riječ je 'o najboljem projektu koji su u 17 godina iznijeli i koji će promijeniti sliku i lice Zagreba'.

Po planu bi trebalo biti obnovljeno oko 50.000 stanova, pet tisuća zgrada u kojima živi oko 200.000 ljudi.

Bandić je naveo da je za tri mjeseca za projekt prijavljeno tri tisuće objekata, a očekuju još dvije.  

'Kada to napravimo, za šest do osam godina, Zagreb će biti najljepša europska metropola', kazao je Bandić dodavši da će cijena za svaku zgradu iznositi blizu pola milijuna kuna.

Naveo je i da će zaposliti deset tisuća građevinaca te da će se dvije trećine novca vratiti kroz porez i prirez u gradsku blagajnu, a dvije milijarde, odnosno jednu trećinu morat će investirati kao Grad.

Radi se o građevinskom 'New Dealu', kazao je Bandić.

  • +9
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Iako je obnova pročelja visjela u zraku, prihvaćena je nakon što je Bandić usvojio amandmane HDZ-a, HSP AS i BUZ-a u kojima su tražili da se u Povjerenstvo za određivanje prioriteta imenuju četiri člana iz redova Gradske skupštine.

Vladimir Ferdelji, nezavisni zastupnik, istaknuo je da je EU dao Hrvatskoj sredstva za energetsku obnovu zgrada te da je natječaj završio 31. siječnja. 

Pojasnio je da se na njega javilo malo kandidata jer je ograničenje bilo 50 posto uštede energije te da ima malo zgrada kod kojih se može uštedjeti 50 ili više posto energije.

'Tražili smo da se ti natječaji ujedine te da se gradski i državni novac objedine, a zgrade se riješe jednokratno i za dulje razdoblje. Ovim prijedlogom to nije moguće', kazao je Ferdelji.

Zvane Brumnić, u ime kluba SDP-a, ocijenio je da je dobro da Zagreb krene u obnovu zgrada, ali da treba krenuti u cjelovitu revitalizaciju objekata u Zagrebu. Smatra da su kriteriji u odluci propisani fluidno.