SRPSKE NOVOSTI

'Zagreb u Bruxellesu priprema zamke za Srbiju'

23.12.2013 u 10:34

Bionic
Reading

Naoko bezazlena, u posljednji trenutak pridodana rečenica o poštovanju SSP u zaključcima ministarskog savjeta EU o Srbiji, koje su pred vikend jednoglasno usvojili šefovi država ili vlada, pokazuje da će europski put Srbije biti trnovit i da će na njemu praktički svaka zemlja članica koja za to ima interes pokušavati za sebe isposlovati što veću korist, navode srpske Novosti

Pojačani interes, po prirodi stvari, u ovom procesu pokazat će, u principu, susjedi, pišu Novosti

Tako, na primjer, od Bugarske, Rumunjske i Mađarske tek treba očekivati primjedbe i zahtjeve, kojima će, tijekom dugogodišnjeg procesa pristupanja, pokušati za svoje nacionalne manjine u Srbiji ishodovati što bolji položaj.

Najviše zahtjeva, ipak, treba očekivati s hrvatske strane, pišu Novosti. Tako je, na primjer, u točki 30 nedavnih zaključaka, na kraju trećeg paragrafa o Srbiji, intervencijom hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, u nacrt, prije konačnog usvajanja, pridodana rečenica da 'Savjet očekuje brzu i transparentnu primjenu nedavno parafiranog protokola SSP'.

Na prvi pogled administrativna fraza govori, ustvari, o zahtjevu Hrvatske da Srbija do kraja završi proceduru oko prilagođavanja trgovinskog sporazuma s principima tradicionalne trgovine, čime se Hrvatskoj omogućava da u Srbiju i dalje izvozi cigarete po povlaštenim uvjetima, koji su važili prije nego što je postala punopravna članica EU.

Srbija je u listopadu pismom o namjerama prihvatila ovaj princip, što je Europska komisija pozdravila, a zatim početkom ovog mjeseca stavila i paraf na protokol koji se tiče određenog broja poljoprivrednih proizvoda, između ostalog i cigareta.

Službeni Zagreb sada očekuje od Beograda da sve dobije konačnu formu. Iako iz Hrvatske uvjeravaju da će biti 'partner, a ne mentor' u procesu europskih integracija Srbije, jasno je da će oni, prije svega, braniti svoje interese.

Tako se očekuje da na red dođu i neriješena pitanja granica, kao i, prema izvorima Novosti, između ostalog, i položaj Bunjevaca, odnosno hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

Srpski susjedi, naročito na Balkanu, koriste prethodnih godina priliku što su u EU da do kraja izguraju svoje zahtjeve. Tako su Slovenci dugo blokirali Hrvate zbog pitanja granice ili banaka, dok Grci ne daju Makedoncima da naprave ni korak dalje dok ne riješe pitanje imena.

S druge strane, i uža Srbija će imati priliku, jednom kada uđe u EU, da na sličan način do kraja inzistira na svim neriješenim pitanjima u odnosima s Kosovom, koje u europske integracije ide po principu zasebne administrativne cjeline, zaključuje srpski portal.