nevjerojatno

Zagreb od sutra poskupljuje vodu dok je istodobno ispušta u potok

28.02.2023 u 18:29

Bionic
Reading

Sutra poskupljuje voda na zagrebačkom području uz opravdanje da će se time riješiti brojni problemi s vodoopskrbnom mrežom. Česta su pucanja dotrajalih cijevi i još postoje kućanstva koja nisu priključena na vodovod. Dok se mreža ne obnovi, zagrebačka vodoopskrba poseže za svakojakim rješenjima, primjerice i za ispuštanjem vode u potok

Iz hidranta u betonskoj cijevi pokraj ceste u zagrebačkom naselju Kraljevečki Novaki u odvodni kanal ispušta se čista pitka voda. Rješenje je to kojemu je, da ne bi zbog pritiska pucale cijevi, pribjegla Vodoopskrba i odvodnja, javlja HRT.

- Tu su pustili vodu, jer je pritisak jak i vodu je trebalo ispustiti. Stavili su jednu manju cijev. Poslije toga su stavili velike cijevi kao vatrogasci i to im je puklo. Onda je voda špricala po nogostupu, onda su se ljudi žalili. Iza toga su došli i stavili plastičnu cijev i ja sam bio prije jedno mjesec dana s njima ovdje i velim "dečki, dajte zatvorite vodu". A oni meni da što bih ja htio, da to nije moja briga, kazao Stjepan Valjak iz Kraljevečkih Novaka.

Možda su riješili problem pucanja cjevovoda, ali su smanjenjem pritiska dijelu građana stvorili probleme.

- Na povišenom dijelu nemaju vode u svojim kućama. Znači, pritisak vode na katu ne postoji i to je veliki problem za ljude, a voda se na dva mjesta, na ovom dijelu gdje vidite sada i 300 metara više prema Sesvetama ispušta u kanal već treću godinu, rekao Ivan Ciković, predsjednik MO Kraljevečki Novaki.

Žalbe su slali na mnoge adrese, no povratnih informacija, kažu, nije bilo. I mi smo se obratili Vodoopskrbi i odvodnji, no do zaključenja priloga HRT odgovor nije dobio. Odgovore traži i saborski zastupnik Socijaldemokrata koji smatra da gradska uprava griješi u koracima.

- Gradonačelnik je najavio poskupljenje vode otprilike 15 posto bez da je napravljen ikakav plan investicija u vodoopskrbnu mrežu, bez da su osigurana ikakva sredstva iz europskih fondova, bez da su na neki način utvrđeni gubici u sustavu, naglašava Davor Bernardić, saborski zastupnik Kluba Socijaldemokrati.

Bez dizanja cijene vode, gradonačelnik tvrdi, ne može doći do sveobuhvatnog projekta obnove mreže.

- Da bi povukli novac iz fondova EU-a, da bi povukli milijardu i 800 milijuna kuna, moramo subvencionirati to, odnosno sufinancirati s 500 milijuna kuna. Ovih 15 posto vlastitih prihoda VIO-a, ovih 15 posto je nužno kako bi došli do tih 30 posto, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Ulaganja su očito bitna radi smanjenja gubitaka u vodoopskrbnoj mreži kao i njezina proširivanja do kućanstava koja u 21. stoljeću u glavnom gradu još nemaju tekuću vodu.