ekstremna desnica

Njemačka oštro protiv neonacista: Zabranjena udruga 'Hammerskins'

19.09.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser zabranila je u utorak neonacističku organizaciju "Hammerskins Deutschland", a istodobno su provedene i racije na više lokacija diljem Njemačke uperene protiv članova ove grupe

"Zabrana je snažan udarac organiziranoj ekstremnoj desnici koji šalje jasan signal protiv rasizma i antisemitizma", priopćila je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

"Udruga djeluje protiv ustavnog poretka i protiv temelja razumijevanja među različitim narodima", stoji u obrazloženju odluke o zabrani.

Nadalje se navodi kako ova skupina organizira koncerte na kojima se i dijelovi publike koji ne pripadaju udruzi "indoktriniraju ekstremno desničarskim" svjetonazorima.

Mnogi članovi udruge upadaju u oči po nasilnim deliktima, a protiv nekoliko članova se vode istrage zbog nanošenja tjelesnih ozljeda i ilegalnog posjedovanja oružja.

"Hammerskins Deutschland" je njemačka podružnica grupe koja je formirana u SAD-u krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, koja je proizišla iz skinhead scene i koja propagira "čistoću bijele rase" i poseže za rasnom ideologijom neonacista.

Hammerskins sebe doživljava kao "elitnu" organizaciju, zbog čega je i postupak ulaska u članstvo ograničen, a kandidati moraju proći nekoliko stupnjeva kontrole kriterija. Mnogi članovi se bave i borilačkim sportovima, a članovi Hammerskinsa redovito djeluju kao zaštitari na neonacističkim koncertima.

Istodobno je zabranjen ogranak udruge Hammerskins "Crew 38" koji pomaže članovima koji su došli u sukob sa zakonom.

Posljednjih godina u Njemačkoj je zabranjen rad nekoliko ekstremno desnih skupina poput "Combat 18" i "Nordadler".