lajmska bolest i meningoencefalitis

Zabilježena već četiri slučaja bolesti koje prenose krpelji, ovo su glavni simptomi

05.04.2023 u 19:10

Bionic
Reading

Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 158 slučajeva Lajmske bolesti te 23 slučaja meningoencefalitisa, a stručnjaci sada upozoravaju na buđenje prirode koja sa sobom nosi i povećani broj krpelja

"Što se tiče lajm borelioze, nakon 10-15 dana se na mjestu uboda krpelja ili nekom drugom dijelu tijela može pojaviti crvenilo u koncentričnim krigovima, koje žari, peče. Prvo imamo nakon 10-15 dana febrilitet. Drugi stadij obilježava glavobolja, mučnina, povraćanje", rekla je za Novu TV Marinka Kovačević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo.

"Za sada smo našli 10-ak vrsta krpelja. Problem je što za neke ne postoje podaci da žive na našem području, što znači da su se vrlo vjerojatno posljednjeg desetljeća proširili", kaže Maja Cvek sa Zavoda.

"Nakon šetnje obavezno, ali obavezno pregledi jer jako puno je krpelja, a ono što oni prenose je za njih strašno", kaže Maja iz Opatije.

Evo što savjetuje Dragan Turk iz nacionalnog parka Risnjak. "Da se ne leži previše na travi, da se ne vješa roba po grmlju, travi i naravno mogu se koristiti razni repelenti."

"U prirodi nosite dugu odjeću, zatvorenu obuću, glatke i skliske materijale po kojima krpelj ne možem hodati. Nako povratka iz prirode - odjeću presvucite, jaknu istresite tijelo pregledajte. Posebno - prepone, zatiljak, iza uha, koljena. Djeci glavu. Istuširajte se", savjetuje pak reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.