PRESUDA NAKON PET GODINA

Za urušavanje Kupske uvjetna kazna i globa od 50 tisuća kuna

27.11.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Zagrebu izrečena je presuda Davorinu Lovrenčiću i ostalim optuženima zbog urušavanja u Kupskoj ulici u Zagrebu u rujnu 2007. godine

Osim Lovrenčića, direktora Conexa, na optuženičkoj klupi su bili i Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki, inženjer tehnike Marija Perić i nadzorni inženjer Tonči Glavinić, a od pravnih osoba tvrtke Conex, Tehnika i Interkonzalting, piše 24sata

Lovrenčiću je Sud izrekao zatvorsku kaznu od godinu dana koja je promijenjena u uvjetnu, uz rok kušnje od tri godine, a mora platiti i dio sudskih troškova u iznosu od 10 tisuća kuna. Krivo je i društvo Conex kojem je izrečena novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna.

Svi ostali oslobođeni su krivnje. Lovrenčić je bio optužen za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a Sud je procijenio da je pri projektiranju postupio protivno propisima i tako izazvao opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega. Prema nekim procjenama prouzročena imovinska šteta iznosi najmanje dva milijuna i 746 tisuća kuna.

Sud je procijenio da Lovrenčić nije postupao sa svjesnom namjerom već da se radi o nehaju. Kako su objasnili, jednostavno je pogrešno procijenio stanje i mjerenja koja su ukazivala na opasnost. Zbog toga je dobio uvjetnu kaznu, a sud mu je u obzir pri određivanju kazne uzeo i besprijekornu karijeru.