IMA I ONIH KOJI NE IDU NA ODMOR!

Za tportal slavonski političari otkrivaju gdje ljetuju, koliko troše i što čitaju

17.07.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Dok će neki slavonski političari svoje ljetne 'urede' nakratko preseliti uz jadransku obalu, drugi se zbog obveza neće 'otisnuti' s kontinenta. Užareni gradski asfalt i slavonsku ravnicu plavim će morem 'mijenjati' najčešće kako bi posjetili roditelje ili rodbinu. Uz obitelj, kratki predah od svakodnevnih obveza provodit će uz dobro štivo ili poneki novinski naslov. Odmor će im pomoći kako bi 'napunili' baterije prije starta za nove parlamentarne izbore

Za hrvatsku europarlamentarku Biljanu Borzan nema iznenađenja kada je u pitanju ljetovanje. Njezino odredište je već godinama isto - roditeljska kuća pokraj Karlobaga. Kao i do sada bit će to spoj odmora i radova na kući.

'Tako sam navikla od djetinjstva s roditeljima, a onda nastavila i sada sa suprugom i djecom. Kako su ove godine na redu pločice na terasi, trošak ljetovanja će, osim onoga za hranu i goriva do mora, biti uvećan za sav potreban materijal kako bi se postavile pločice', odgovara za tportal Biljana Borzan.

Zbog obveza u Europskom parlamentu još se nije stigla baviti time koje će knjige spakirati u kofere kako bi u njima uživala na plaži. O tome će se savjetovati sa sestrom, profesoricom hrvatskog jezika koja čita sve što joj 'padne pod ruku'.

'S obzirom na okolnosti u državi, spremno očekujem da svi moji planovi budu izmijenjeni, što konkretno znači da ću godišnji odmor podrediti predizbornoj kampanji koliko god bude bilo potrebno', poručuje ta europarlamentarka.

Njezin sugrađanin Miroslav Šimić iz Mosta u kofere je već spremio tri naslova Miljenka Jergovića te se sa suprugom zaputio u njezine rodne Grubine kraj Imotskoga gdje su im već i djeca. To je tek dio onoga što će s guštom 'progutati' na odmoru tijekom kojega redovito pročita sedam do osam naslova.

'Godišnji ću kombinirati s kampanjom, ali ona će trajati i za to vrijeme. Iskreno, bez pretjerivanja i populizma, provest ću odmor što više s obitelji i djecom jer se ionako rijetko vidimo, a što manje u kampanji, pa nek' se ljuti tko god hoće', sa smiješkom će Miroslav Šimić koji tijekom odmora kod obitelji i rodbine ne planira potrošiti više od 5.000 kuna.

Vukovac: Na godišnji odmor nikada ne idem

Njegova stranačka kolegica Ružica Vukovac na godišnje, u pravilu, ne ide. Zna se zaputiti do Ližnjana kod strica, ali samo kako bi mu pomogla jer se bavi iznajmljivanjem apartmana.

'Inače, kada nisam u Saboru, onda sam u općini, a ako nisam u općini, onda sam na obiteljskom gospodarstvu mojih roditelja gdje imamo 300 goveda. Posao se ljeti intenzivira pa nema vremena za odmore', kaže ona.

Nejasnoća prilikom izbora ljetnog odredišta nema ni za prvog čovjeka grada Vukovara, gradonačelnika Ivana Penavu. Njegova destinacija je roditeljska kuća na otoku Visu gdje će provesti tjedan dana, a potrošit će, kaže, kao i svake godine do sada.

'Nemam tamo neke dodatne troškove od onih kao kod kuće. Bit će minimalno u odnosu na neke druge vrste smještaja, hotele, kampove. Čitat ću za to vrijeme. Gledam uvijek da to budu dva do tri naslova. Naklonjen sam više filozofiji, a omiljeni su Hesse, Paulo Coelho, a aktualan je i Khalil Gibran', otkriva za tportal gradonačelnik Penava uz kojega će cijelo vrijeme biti i mobitel zbog poslova i obveza prema gradu.


Njegov kolega Ivan Vrkić, gradonačelnik najvećeg slavonskog grada, Osijeka, ako stigne, na odmor će otići poslije 15. kolovoza i to u vikendicu na otoku Viru kraj Zadra. Ono što bi potrošio dok je kod kuće, toliko će i tamo. Za knjige nema vremena jer je stalno na telefonskoj vezi i u komunikaciji sa suradnicima kako bi cijeli sustav grada Osijeka normalno funkcionirao.

'Ne mislim sudjelovati u ovim izborima jer sam se posvetio Osijeku. Ne mislim da u ovom trenutku imam snage, niti volje, a ni potrebe baviti se politikom na nacionalnoj razini jer je puno veća korist baviti se komunalnim stvarima u Osijeku', odgovara Vrkić

Za gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Dusparu, također, svako je ljetovanje rezervirano kod rodbine u Kaštelima.

'Teško da ću se odmoriti jer ću svakodnevno morati prelistavati gradske račune i baviti se gradskim problemima. Telefonski pozivi su učestali. Teško se isključiti i reći da sam na odmoru jer se najveći dio radova u gradu obavlja upravo u ljetnim mjesecima, pa moraš biti stalno prisutan i dostupan', kratko će Duspara koji čita 'sve što mu padne pod ruku', od novina i informacija dostupnim na internetskim portalima.

Ovoga ljeta odmor će preskočiti predsjednik HDSSB-a i zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin. On će ljeto provesti u Osijeku.

'Neću ići na godišnji odmor jer su izbori početkom rujna pa treba sve pripremiti i složiti stvari u stranci i uskladiti ih s poslom u županiji koji obavljam. Takav sam, kada bih otišao sada negdje na ljetovanje ne bih se mogao opustiti jer znam da stvari treba rješavati. Ne želim imati poslije grižnju savjesti jer želim dati svoj maksimum, pa što bude', otkriva Vulin koji inače preferira otići tamo gdje nije prevelika gužva kako bi se odmorio.