nekoć Twitter

X uklanja stotine profila povezanih s Hamasom

12.10.2023 u 14:44

Bionic
Reading

Društvena mreža X uklonila je stotine profila povezanih s Hamasom i poduzela radnje za uklanjanje ili označavanje desetaka tisuća sadržaja nakon napada na Izrael, rekla je izvršna direktorica Linda Yaccarino u četvrtak

To je odgovor na 24-satni ultimatum europskog povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona Elonu Musku da se pozabavi širenjem dezinformacija na svojoj platformi X nakon napada Hamasa, kako bi se uskladio s novim pravilima EU-a o online sadržaju.

Breton, koji je rekao da ima naznaka da se X, nekoć Twitter, koristio za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u Europskoj uniji, poručio je da će njegov tim analizirati odgovor Yaccarino i odlučiti o idućim koracima.

Novi Zakon o digitalnim uslugama (DSA) zahtijeva od velikih internetskih platformi, uključujući X i Metin Facebook, da učine više po pitanju nezakonitog sadržaja i poduzmu mjere da se uklone rizici za javnu sigurnost i građanski diskurs.

X je preraspodijelio resurse i preusmjerio interne timove kako bi odgovorili na situaciju koja se brzo razvija, rekla je Yaccarino. Dodala je da je tvrtka okupila skupinu za procjenu situacije ubrzo nakon napada Hamasa.

"Pozdravljamo daljnje angažiranje s vama i vašim timom, uključujući sastanak, kako bismo odgovorili na sva specifična pitanja i radujemo se dobivanju dodatnih pojedinosti na koje možemo odgovoriti", napisala je Yaccarino u pismu Bretonu, objavljeno je na X-u.

X je odgovorio na više od 80 zahtjeva za uklanjanje sadržaja zaprimljenih u EU-u u zadanom roku i nije primio nikakvu obavijest Europola glede nezakonitog sadržaja na platformi, navodi se u pismu.

Breton je u srijedu slično upozorenje izdao Meti. Zatražio je tvrtku da ga u roku 24 sata obavijesti o poduzetim mjerama za suzbijanje širenja dezinformacija na svojim platformama nakon napada na Izrael.