Wroclaw - poljska verzija Karlovca i Venecije

Wroclaw - poljska verzija Karlovca i Venecije

14.05.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Wrocław (latinski Vratislavia, njemački Breslau, donjošleski Brassel, češki Vratislav, mađarski Boroszló) je grad u jugozapadnoj Poljskoj s preko 630.000 stanovnika, što ga čini četvrtim po veličini u toj zemlji.

Wrocław se prostire na obje strane rijeke Odre, a kroz grad protječu i četiri njezina pritoka - Bystrzyca, Oława, Ślęza i Widawa. Prije Drugog svjetskog rata u gradu je bilo 303 mostova, a sada ih je 220.
Wrocław je povijesna prijestolnica Šleske.

Danas je upravno središte Donjošleskog vojvodstva, grad sa statusom powiata, te sjedište wrocławskog powiata u kojemu se nalazi i 9 susjednih općina.

Gdje se zabaviti?

Baš kao i u preostala tri poljska grada domaćina, tako je i Wroclaw 'ponudio' nekoliko atraktivinih lokacija i lokala za zabavu i provode: Piwnica Swidnicka Inn (Rynek Ratusz 1); Alibi Club (Grunwaldzka 67); Kreator Club (Szybowcowa 23); Cynamon Bar (Grunwalzdki trg 23/27); Fuga Mundi Snooker Club (Grunwwaldzki trg 12/14); Alive Pub (Kolejowa 12); Wroclaw Aqua Park (Borowska 99)

Grad se prvi put izrijekom spominje 1000. godine pri osnivanju Wrocławske biskupije, ali je slavensko naselje na teritoriju današnjeg grada postojalo najmanje 150 godina prije ovog događaja. Od kraja 10. stoljeća grad se nalazio pod upravom dinastije Pjastovića. Postoje indicije da je 1035. godine, za vrijeme tzv. Poganske reakcije, u gradu sagrađeno pogansko svetište. Godine 1335. grad je potpao pod vlast Kraljevine Češke, a potom je (poslije kratke Mađarske vladavine) zajedno s češkom krunom priključen Habsburškoj monarhiji. Godine 1741. grad je, skupa s većim dijelom Šleske, potpao pod vlast Pruske i dobio status 'kraljevskog glavnog i rezidencijalnog grada'. U 19. se stoljeću naglo razvija, pa je jedno vrijeme treći njemački grad po broju stanovnika (iza Berlina i Hamburga).

Godine 1944. grad je proglašen tvrđavom, a sljedeće godine je uništen u borbama između Crvene armije i njemačkog Wehrmachta. Nakon Drugog svetskog rata Wrocław je ušao u sastav Poljske.
Godine 1997. Wrocław je kao i cijelu južnu Poljsku zahvatila velika poplava (nazvana poplava milenija), u kojoj je poplavljeno skoro pola grada.

U Wrocławu je usprkos vojnom razaranju u Drugom svjetskom ratu (uništeno je oko 70% gradskog tkiva) sačuvan veliki broj starih građevina, dijelom u izvornom obliku, a dijelom su rekonstruirane nakon rata.

Među značajnije građevine spadaju:
 - gotička Gradska vijećnica (Ratusz)
 - gotičke crkve: Katedrala sv. Ivana Krstitelja, Crkva sv. Križa, Crkva Blažene Djevice Marije, Crkva sv. Martina, Crkva sv. Elizabete
 - barokni kompleks zgrada Wrocławskog sveučilišta
 - barokno-neoklasicistička Kraljevska palača (Dvorac pruskih kraljeva)
 - neogotički Glavni kolodvor
 - Dvorana stoljetnice (Hala Stulecia) iz 1913., upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi

Zanimljivosti
- 1842. - sagrađena prva željeznička pruga na području današnje Poljske (Željeznica Gornje Šleske, polj. Kolej Górnośląska, njem. Oberschlesische Eisenbahn), koja je povezivala Wrocław i Mysłowice
- 1893. - pušten u promet prvi električni tramvaj na području današnje Poljske
- grad je četvrti u Europi po broju mostova (uključjući i pješačke), iza Amsterdama, Venecije i Sankt Peterburga
- wrocławski Ratusz je jedna od najstarijih gradskih vijećnica u Poljskoj
- premda nikad nije ugostio olimpijske igre, grad ima Olimpijski stadion