OPCIJE ZA NIZOZEMSKU

Wilders spreman odreći se premijerske funkcije, ljubav mu važnija od pozicije

13.03.2024 u 21:33

Bionic
Reading

Nizozemski političar Geert Wilders rekao je u srijedu da je spreman odreći se premijerske funkcije kako bi se olakšalo formiranje nove desničarske vlade, gotovo četiri mjeseca nakon izbora na kojima je njegova stranka osvojila najviše glasova.

Wilders je pregovarao s potencijalnim saveznicima od izbora 22. studenoga, više od 100 dana, ali pregovori nisu urodili plodom.

"Mogu postati premijer samo ako to podrže SVE stranke u koaliciji. To nije bio slučaj", objavio je Wilders na društvenoj platformi X. "Stvarno želim desnu vladu. Manje azilanata i useljavanja (...) Ljubav prema mojoj zemlji i biračima je velika i važnija od moje vlastite pozicije", dodao je.

Pozivajući se na političke izvore u Haagu, nizozemska nacionalna televizija NOS objavila je da Wildersova Slobodarska stranka i još tri konzervativne stranke koje pokušavaju formirati desničarsku koaliciju razmatraju scenarij prema kojemu bi stranački čelnici ostali u parlamentu i ne bi ušli u vladu.

U tom scenariju, poznatom kao "izvanparlamentarni" kabinet, političari i stručnjaci koji nisu bliski ni s jednom strankom bili bi imenovani na najviša mjesta u vladi i blisko bi surađivali s parlamentom.

Wilders je rekao 14. veljače da je spreman razmotriti "sve opcije" za formiranje vlade, što uključuje manjinsku ili "izvanparlamentarnu" vladu, umjesto da se raspisuju novi izbori.