IZ SEDAMDESETIH

WikiLeaks će objaviti 1,7 milijuna američkih dokumenata

08.04.2013 u 15:35

Bionic
Reading

WikiLeaks će tijekom današnjeg dana objaviti više o 1,7 milijuna američkih tajnih diplomatskih dokumenata iz 70-ih godina prošlog stoljeća, rekao je utemeljitelj te organizacije Julian Assange britanskoj ageniji Press Association

Prema Assangeu, koji je od lipnja 2012. blokiran u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, te američke bilješke, izvješća i prepiske naglašavaju široku lepezu i područje američkog utjecaja diljem svijeta.

Australski aktivist je razbijesnio Sjedinjene Države kada je 2010. objavio stotine tisuća tajnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, ali i povjerljive diplomatske poruke koje su dovele u nepriliku brojne vlade u svijetu.

Novi dokumenti koji će u ponedjeljak biti objavljeni na njegovoj stranici odnose se na razdoblje od 1973. do 1976. godine, ali za razliku od onih objavljenih 2010., ne predstavljaju curenje podataka i dostupni su u američkim nacionalnim pismohranama. Među tim dokumentima su brojne poruke koje je poslao i primio tadašnji američki državni tajnik Henry Kissinger.

Julian Assange sklonio se u veleposlanstvo Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje optužen za silovanje i seksualno uznemiravanje, za koje tvrdi da je nije počinio. Ekvador mu je dao politički azil, ali London namjerava primijeniti švedski uhidbeni nalog.