protiv rezolucije

Washington upozorio Izrael protiv 'pogreške' u Rafahu

25.03.2024 u 19:34

Bionic
Reading

SAD su u ponedjeljak rekle da će pronaći način da upozore Izrael protiv ofenzive na Rafah, nakon što je posjet izraelskog izaslanstva Washingtonu otkazan u znak prosvjeda protiv rezolucije UN-a kojom se zahtijeva "trenutni prekid vatre" u Gazi

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je u ponedjeljak trenutačni prekid vatre u ratu između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas te trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale pri glasovanju.

Radio izraelske vojske izvijestio je neposredno prije početka sastanka VS-a da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazati planirano izaslanstvo u Washington ako SAD ne uloži veto na rezoluciju.

"Vjerujemo da bi ovakva vrsta invazije velikih razmjera bila pogreška", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, napominjući da će državni tajnik Antony Blinken razgovarati o Rafahu s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom u Washingtonu.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je ranije da će se visoki američki dužnosnici ipak sastati u odvojenim razgovorima s izraelskim ministrom obrane koji trenutačno boravi u Washingtonu te da će s njim razgovarati o pitanjima koja se odnose na taoce, humanitarnu pomoć i zaštitu civila u gradu Rafahu na jugu Gaze.

Rafah je posljednje utočište za oko pola od 2,3 milijuna stanovnika Gaze, nakon što su ondje stigli još mnogi u potrazi za skloništem poslije prisilnog raseljavanja zbog borbi na drugim područjima.

To je područje u zadnjim izraelskim napadima pod žestokom vatrom, rekli su svjedoci. Palestinski liječnici su kazali da je u Rafahu u prethodna 24 sata ubijeno 30 ljudi.

Izrael na Rafah planira izvesti kopneni napad da bi, kako tvrdi, eliminirao palestinske militantne ćelije.

Bijela kuća u ponedjeljak je objavila da je vrlo razočarana što je premijer Netanyahu otkazao planirani posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini Washingtonu.

State Department je objavio da je "iznenađujuće i nesretno" što je izraelsko izaslanstvo odlučilo ne doći na zakazane razgovore.