STATUT NIJE JEDNOSTAVNO PROMIJENITI

Vukovarsko vijeće ne može izbaciti ćirilicu

05.09.2013 u 16:18

Bionic
Reading

Statut grada Vukovara, dio koji se odnosi za slobodnu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, neće biti promijeniti jednostavno kako to, možda, zamišlja dopredsjednik GO HDZ-a Ivan Penava i kako priželjkuje predsjednik Gradskog vijeća Željko Pinjuh koji će uskoro zasigurno biti izbačen iz SDP-a jer je poslužio kao 13. glas koji je omogućio konstituiranje Gradskog vijeća s HDZ-om većinom, piše Novi list

Penava je u ponedjeljak najavio da će mijenjati Statut, a Pinjuh je u srijedu izjavio 'učinit ćemo sve potrebne korake kako bi odluku o pristupanju izmjenama gradskog Statuta donijeli već na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća', odnosno za desetak dana. Pinjuh smatra da se u okviru izmjena Statuta treba očitovati o mogućnosti da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta za što je potrebna široka javna rasprava, podsjeća Novi list.

U postupku promjene Statuta potrebno je, prema čl. 32 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, od vijeća nacionalnih manjina, pa tako i srpske, zatražiti mišljenja i prijedloge o odredbama koje uređuju prava i slobode nacionalnih manjina. Ako vijeće nacionalne manjine smatra da je Statut protivan Ustavu, Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina ili posebnim zakonima o tome je dužno odmah obavijestiti Ministarstvo uprave. Ono, pak, ako ocijeni da je Statut protivan Ustavu ili zakonskim odredbama, obustavlja njegovu primjenu, a odluku o obustavi, zajedno s prijedlogom za ocjenu ustavnosti prosljeđuje Vladi koja u roku od 30 dana može pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom. Dakle, promjena čl. 61. st. 3 Statuta grada Vukovara nije jednostavna, a uopće nije izvjesna.

No čak i da se promijeni Statut i makne odredba o slobodnoj uporabi srpskog jezika i ćirilice u društvenom i javnom životu potpuno je nejasno kako bi se ta odredba primijenila na dvojezičnost i dvopismenost ploča koje su prošlih dana stavljane i uklanjane u Vukovaru. Naime, riječ je o pločama koje su stavljane na institucije koje spadaju u državni, a ne lokalni djelokrug.

Sadašnji Statut Vukovara, s odredbom o slobodnoj uporabi srpskog jezika i ćirilice usvojen je na sjednici Gradskog vijeća 14. srpnja 2009. godine.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.