guverner

Vujčić o aferi HNB: Ovakva atmosfera optuživanja bez dokaza sigurno nagriza kredibilitet institucije

16.01.2022 u 19:43

Bionic
Reading

'Ako se ustanovi da je netko trgovao povjerljivim informacijama iz HNB-a, ta će osoba odmah izgubiti posao i mislim da to neće biti kraj problema za tu osobu. Ako je itko tako nešto radio. Ali, mi nemamo u ovom trenutku baš nikakve niti indicije da se tako nešto dogodilo', kaže guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić o aferi dodajući kako nije razmišljao o ostavci

Guverner HNB-a Boris Vujčić ističe kako šteta dolazi iz 'ove halabuke' koja proizlazi iz svega toga.

'Ali, to se događa bez ikakvih dokaza da se bilo što loše napravilo u HNB-u. Zainteresirani smo da se stvari što prije raščiste. Evo, pozvao sam i HANFA-u u utorak da provjeri te navode, iako nema niti indicija da je nešto loše napravljeno u HNB-u', kazao je guverner Vujčić u ekskluzivnom razgovoru za RTL Danas.

Napominje kako je držati se zakona uvijek moralno.

'Ako pitate mene što sam ja napravio, ne da je moralno, nego sam ponosan na to. To je činjenica koja je poznata više od 20 godina da sam ja 2001. godine, kad sam postao član rukovodstva HNB-a, prodao dionice dvije banke koje sam imao, upravo zato da bi se izbjeglo bilo kakav potencijalni sukob interesa.', ističe Vujčić. 

Dalje je objasnio i smatra li je li trebalo i ranije regulirati pravo ljudi iz HNB-a da trguju vrijednosnicama banaka:

'Mi smo to, regulativu što se toga tiče, usklađenost poslovanja, razvijali tijekom vremena. Mi smo imali situaciju da smo 2001. napravili taj korak, koji je bio i najvažniji, za rukovodeće osoblje. Nakon toga smo 2016. po etičkom kodeksu rekli da za sve zaposlenike, ako trguju, da moraju prijaviti nadležnim rukovoditeljima.'

U nastavku razgovora za RTL Danas Vujčić se osvrnuo i na teorije, zapravo samog premijera Hrvatske, da je i afera oko HNB-a navodno u sklopu 'salama taktike razbijanja države' rekavši:

'Paaa, ja bih rekao ovako, ja mogu govoriti o HNB-u i o tome što se tu dogodilo. Dakle, ako imate situaciju da netko kaže da ima podatke za prošlih 20 godina SKDD-a o svim transakcijama povezanima sa zaposlenicima HNB-a, znači da je netko morao imati pristup podacima SKDD-a, upariti ih s podacima 20 godina oko tisuću zaposlenika koliko je prošlo kroz HNB, pretpostavljam preko OIB-a, da bi uopće takve podatke dobio... Da li to rade novinari? Da li se vi ujutro probudite i kažete, idem hakirati HNB i SKDD da provjerim je li možda bilo insjderskog trgovanja...?'

Na novinarski upit je li riječ o hakiranju ili je netko namjerno pustio informacije, guverner HNB-a kaže kako može biti oboje, ali da je vrlo veliki obuhvat informacija. 

'Znači, može to biti ili hakiranje ili neki drugi način. Međutim, i jedno i drugo zahtijeva značajne resurse... Ako je hakiranje, znači da imamo probleme sa sigurnosnim sustavima, a isto tako imamo i nekoga tko je s druge strane vrlo sposoban i ima značajne resurse da to obavi', kazao je i dodao da premijer sve zna jer s premijerom priča od početka. 

Vujčić smatra da ova afera ima veze sa skoro planiranim uvođenjem eura:

'Čini mi se da intencija ove afere jest da našteti tom procesu. Međutim, uvjeren sam da neće budući da se iza toga ne nalazi ništa, velim, u ovom trenutku čega bi bili svjesni da je ozbiljno... Čak niti indicija nemamo da bi bilo insajderskog trgovanja onako kako je to postavljeno. Smatram da je to pokušaj koji neće uspjeti, ali s ovakvom atmosferom, optuživanjem bez dokaza u javnom prostoru i u dijelu političkog prostora, sasvim sigurno nagrize kredibilitet institucije.'

Vujčić je rekao kako je HANFA redovitim putem tražila sve informacije te da ima pristup svim podacima i HNB i SKDD.

Za rezultate ispitivanja, kaže, ne zna kad će ih biti, to je stvar HANFA-e. Dodao je kako je dostavio sve informacije koje je tražio Saborski odbor za financije. 

Rekao je i to da nikad, niti njega niti Švaljek, nitko iz politike nije pitao da ih savjetuje o kupnji dionica.

Na upit osjeća li da ima potporu premijera, odgovara: 

'To uvijek treba pitati premijera, ali ne vidim zašto ne bih imao'., rekao je Vujčić dodajući kako je HNB neovisna institucija te da ne očekuju posebnu političku podršku, ali da ne očekuju niti neutemeljene političke napade.