ohrabruju zastupnike

Vujanović i Thaci pozvali kosovski parlament da ratificira sporazum o granici

16.02.2018 u 14:13

Bionic
Reading

Predsjednici Crne Gore i Kosova Filip Vujanović i Hashim Thaci sastali su se u petak u Podgorici kako bi ohrabrili zastupnike kosovskog parlamenta da ratificiraju Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova potpisan u Beču 2015. godine

Vujanović i Thaci, kako se navodi u priopćenju iz ureda crnogorskog predsjednika, u zajednički potpisanoj izjavi pozvali su kosovski parlament da prihvate taj sporazum, koji je, kako su ocijenili, u duhu međunarodnih propisa i povelja.

'Zajednički poziv upućen je, polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljnjeg unapređenja odnosa, a poštivajući suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost obje države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN-a i poštivanju Strategije Europske komisije za zapadni Balkan', navodi se u priopćenju.

Dvojica predsjednika također su pozvala nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratificiranja, diplomatskim kanalima obavijeste da je proveden postupak ratificiranja sporazuma i da je stupio na snagu. Time bi se, kako su kazali, stvorili uvjeti za formiranje zajedničke radne skupine za obilježavanje granične linije.

'Ova radna skupina će, ukoliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigirati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a mogućnost za to je predviđena ovim sporazumom', stoji na kraju zajedničke izjave.