VISOKOZARAZNA BOLEST

Vučković: Suzbija se afrička svinjska kuga, cijene svinjetine teško predvidjeti

29.06.2023 u 19:37

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je tijekom posjeta Varaždinskoj županiji izvijestila kako se stanje s afričkom svinjskom kugom pozorno prati i poduzimaju se odgovarajuće mjere, te rekla da je teško predvidjeti kakve će biti cijene svinjetine.

"U odnosu na jučer kada je bilo pet, potvrđeno je još osam slučajeva. I dalje radimo analize te pokušavamo isključiti ili doći do slučajeva koje još nismo pronašli", rekla je Vučković nakon što je obišla stradala područja od nevremena i tuče u Varaždinskoj županiji.

"Afrička svinjska kuga je visokozarazna i brzo prijelazna bolest. Ona nije opasna za ljude i druge životinje, no može nanijeti nemjerljive gospodarske štete", poručila je i najavila sjednicu Kriznog stožera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Podsjetila je da su donesene mjere i ograničenja za područje Vukovarsko-srijemske županije.

"Rješenje o zonama zaštite se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije i svim jedinicama lokalne samouprave. Učinit ćemo sve da se virus što prije suzbije i ne širi", rekla je ministrica.

"Osigurana su sredstva i provodimo mjere u sektoru svinjogojstva i govedarstva koji su prilično osjetljivi s nedovoljnom razinom samodostatnosti koju uredno računa neovisno tijelo – Agronomski fakultet u Zagrebu", rekla je Vučković najavivši veliki investicijski natječaj do kraja godine.

Smatra kako se ne može predvidjeti što će se događati s cijenama svinjetine u budućnosti.

"Možemo reći da ćemo prioritizirati domaći proizvod, ulagati u reprodukcijske centre, da ćemo kao i uvijek reagirati koliko god je to moguće kad imamo ovakve tržišne poremećaje", istaknula je.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je dovršena eutanazija 196 svinja na osam gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo i Posavski Podgajci) na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge.

Prema trenutnim informacijama, postavljena je sumnja na tu bolest na još tri gospodarstva u Rajevom Selu i Drenovcima, a veterinari intenzivno provode sve potrebne mjere kako bi se suzbilo širenje afričke svinjske kuge, poglavito na lokacijama koje su u visokom epidemiološkom riziku zbog kontakta sa zaraženim objektima.