Opća skupština UN-a

Vučić: Srbija će se suprotstaviti usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici

12.04.2024 u 06:08

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak da početkom idućeg tjedna poslati posebnog izaslanika predsjedniku Opće skupštine UN-a i zatražiti da UN, u povodu očekivanog donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenici "dobro razmotre kršenje svih procedura"

Vučić je u četvrtak navečer poslije sastanka s političkim vodstvom bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) rekao da će se Srbija svim političkim sredstvima suprotstaviti NATO zemljama "od Turske do Njemačke" u vezi najavljene rezolucije, ocijenivši da su "šanse za uspjeh male", ali da će se boriti za svaki glas u UN-u.

Kao "glavne sponzore" te rezolucije Vučić je naveo "NATO zemlje - Njemačku, Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Tursku".

Ocijenivši kako bi usvajenje rezolucije o genocidu u Srebrenici moglo nanijeti "veliku štetu regiji, a napose BiH", Vučić je istaknuo kako je "molio ljude u Republici Srpskoj" da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima.

Prethodno je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će "donijeti odluke" protiv najavljene rezolucije.

Niječući da se genocid u Srebrenici dogodio i da je to izmišljeno kako bi se krivnja kolektivno svalila na srpski narod, Dodik je rekao da će - ako rezolucija bude usvojena - "Republika Srpska napustiti odlučivanje u Bosni i Hercegovini".

Prethodno je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio kako još nije određen datum glasovanja o Rezoluciji u UN-u, navodeći da sju inicijatori rekli kako bi se o njoj moglo glasovati početkom svibnja.

Dačić je poslije sastanka s ministricom vanjskih poslova Gane u Beogradu istakniuo da Srbija nema ništa protiv da budu osuđeni svi zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje, ali je protiv da se jedino srpski narod definira kao genocidni.

Vučić je večeras ocijenio da velike zemlje žele prebaciti odlučivanje iz Vijeća sigurnosti u Opću skupštinu UN-a iz proceduralnih razloga.