DOLAZI NA INAUGURACIJU

Vučić na srpski Dan državnosti u Zagrebu: Neću se ulizivati!

12.02.2015 u 14:12

Bionic
Reading

Srpski premijer Aleksandar Vučić potvrdio je na tiskovnoj konferenciji u Beogradu da će doći u nedjelju na inauguraciju novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i da će se tada na liturgiji u zagrebačkoj pravoslavnoj crkvi sastati s predstavnicima Srba u Hrvatskoj i dati im podršku. U nedjelju je, inače, Dan državnosti Srbije, a Vučić je naglasio da je odluku donio u konzultaciji s predsjednikom Tomislavom Nikolićem koji ga je u tome podržao

'Donio sam odluku da odem na inauguraciju predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Svaka sujeta i negativna emocija ne smije se ispriječiti dobrim međususjedskim odnosima. Ne plašim se odgovoriti ni onima koji su jači od Zagreba danas, ali želimo da imamo dobre odnose sa svima i da bude dobro i Srbima i Hrvatima. Ne pamtim da je neka odluka, koja nije dobro ni za mene osobno, ni za stranku, naišla na toliki otpor. Nijednu noć nisam dobio toliko negativnih komentara, ali ja odluku mijenjati neću, jer moj posao nije se ulizivati, već raditi dugoročno dobro za naše građane. Bilo bi me sram kad bih vodio politiku koja bi ugrozila budućnost našeg naroda', dodao je predsjednik Vlade Srbije.

Upitan je li netko iz međunarodne zajednice tražio od njega da ide na inauguraciju u Zagreb, rekao je da je Srbija suverena zemlja i da ga na takvo što nitko ne može natjerati. 'Ako je Tomislav Nikolić stranac, onda, da, on je jedini s kim sam se konzultirao', precizirao je Vučić.


Vučićevim dolaskom zadovoljan je Petar Kuntić, predsjednik Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata. 'Poslije svih problema i negativnih interpretacija u Srbiji vezanih za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović, više je nego ohrabrujuća vijest da politički najjači čovjek u Srbiji ide na njezinu inauguraciju', izjavio je Kuntić medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Za nas pripadnike hrvatske manjine, a nadam se i srpsku manjinu u Hrvatskoj, dodao je Kuntić, to je trenutačno najbolja vijest. 'Vjerujemo kako to vodi unapređenju, odnosno normaliziranju odnosa kakve smo imali do prije koju godinu. No koji će biti krajnji rezultat takva službenog susreta na najvišoj razini, uskoro ćemo vidjeti', rekao je predsjednik DSHV-a.

Kuntić je istaknuo kako je za njega velika čast to što će i osobno biti nazočan na svečanosti inauguracije. 'To je prvi put poslije 20 godina da je netko iz hrvatske manjinske zajednice u Srbiji pozvan na inauguraciju predsjednika matične domovine', kazao je.

'Tumačim to kao spremnost nove predsjednice da ispuni obećanja o većoj skrbi, koje nam je dala tijekom predsjedničke kampanje. To je uostalom i logično jer ju je promovirala Hrvatska demokratska zajednica koja je do sada imala najviše razumijevanje za naše probleme i položaj', zaključio je Kuntić.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ranije je srbijanskim medijima izjavio kako neće otići na inauguraciju nove hrvatske predsjednice zbog proslave Dana državnosti u Srbiji koji pada na isti dan kada i svečanost polaganja prisege nove hrvatske predsjednice, 15. veljače.