SEKSUALNI BULLYING

Vrijeđanje i 'šlatanje' u osnovnim školama

04.02.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Poniženje, vrijeđanje na račun izgleda i diranje po grudima i stražnjici, među djecom poznatije kao 'šlatanje', realnost je u hrvatskim osnovnim školama. No o seksualnom bullyingu rijetko tko progovara

Jedna učenica osnovne škole na Malom Lošinju nije se više mogla nositi s poniženjima koje je trpjela zajedno s prijateljicama te se obratila udruzi Ženska mreža kako bi ispričala što se događa u školi.

'Dečki pod odmorom hvataju cure za stražnjice ili grudi, a većina uopće na to ne reagira jer misle da je to normalno. No, poslije, kad razgovaram sa svojim prijateljicama, kažu mi da ih je sram, da ne žele da ih diraju i da se osjećaju neugodno pred ostalim učenicima. Pokušala sam im pomoći, nagovoriti prijateljice da ispričaju što im se događa, ali nitko se na to nije odvažio', rekla je učenica za Jutarnji list.

Koordinatorica udruge Bojana Genov kaže kako ljudi 'odmahuju rukom na pojam seksualnog bullyinga. Dodaje kako je to realnost hrvatskih škola. Najveći je problem to što i same djevojčice to prihvaćaju kao normalan oblik ponašanja.

Anketa provedena 2003. koja je obuhvatila 25 osnovnih škola, pokazala je kako 12 posto djevojčica i devet posto dječaka trpi veću količinu seksualnog nasilja. Također, u većoj mjeri nasilje čine dječaci. Njih 15 posto drugu je djecu dodirivalo na neprimjeren način, dok je isto činilo i dva posto djevojčica. Ukratko, nasilje nad drugom djecom čini svako sedmo, a doživljava svako deveto dijete.

U stranim zemljama takav oblik zlostavljanja dosegnuo je i veće razmjere, no kod njih se priznaje da seksualni bullying postoji i sankcionira se.

Jedna od rijetkih škola koja priznaje takav oblik nasilja je zagrebačka osnovna škola Pavleka Miškine
'Ne događa se to u tako velikom broju slučajeva, ali znali smo primijetiti slične oblike ponašanja koji, na kraju krajeva, proizlaze i iz same dobi djece. Prije nekoliko godina, razgovarali smo sa skupinom dječaka koji su jednoj učenici pokušali na hodniku skinuti trenirku. Razgovarali smo s njima i to se pokazalo uspješnim jer su na kraju s istom djevojčicom postali prijatelji. Od disciplinskih mjera ipak je važniji razgovor i pokušaj da se djetetu objasni da čini nešto loše. Čest je i verbalni bullying koji također ne toleriramo, a baš zato što reagiramo na vrijeme, taj verbalni oblik nasilja rijetko preraste u nešto više', objašnjava ravnateljica Vesna Vrbanović Jančić.

Kakav je uistinu stav osnovnoškolaca prema seksualnom bullyingu, pokazuju i sljedeće izjave.
Mi se tako samo zezamo', rekao je učenik petog razreda jedne osnovne škole u središtu Zagreba kada je prepričao kakvim sve riječima i uvredama učenici gotovo svakodnevno časte svoje kolegice iz razreda.

'Ima jedna cura u razredu koja nosi naočale pa je zovemo 'cvikeršajba', a najviše zezamo jednu djevojčicu koja ima veliku stražnjicu. Ali zezaju je i druge cure iz razreda pa joj govore da ima 'masnu guzicu' i slično', ispričao je jedan učenik, napomenuvši da je 'šlatanje' uobičajeni način komunikacije među dječacima i djevojčicama u školi. Njegova kolegica iz razreda kaže da nisu samo dječaci ti koji se psovkama obraćaju učenicama, nego da i one same rado koriste sličan vokabular jer 'danas tako svi govore'. 'Cure najviše zezaju druge cure iz razreda koje nisu zgodne ili popularne, svašta im govore, da su k’o daske, da su ružne i slično. Prošle su godine, primjerice, u muškom WC-u ostavile na zidu broj telefona jedne cure i napisale da se jave učenici koji su zainteresirani za seks', rekla je učenica.