POVREDA PRAVA OBRANE

Vrhovni sud poništio presudu u aferi Indeks!

04.03.2013 u 12:43

Bionic
Reading

Vrhovni sud je danas ukinuo presudu u slučaju Indeks 3 protiv 19 optuženih u slučaju korupcije na Ekonomskom fakultetu, i to najvjerojatnije zbog povrede prava obrane, javlja Jutarnji list

Vrhovni sud je jutros na sjednici trebao raspravljati o žalbama na nepravomoćnu presudu, no sjednica nije održana, već je samo sudac-izvjestitelj Damir Kos rekao braniteljima okrivljenika kako je presuda ukinuta te da će razloge dobiti u pisanoj odluci, javlja Jutarnji list.

Riječ je o praksi uobičajenoj kada Vrhovni sud utvrdi u presudi neke nepravilnosti koje je čine neodrživom pa se ni ne upušta u raspravu.


Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu nepravomoćnom presudom je 19 optuženih u slučaju Indeks 3 proglasio krivima zbog kupovanja ispita na Ekonomskom fakultetu. Od njih 19, 14 ih je osuđeno na uvjetne kazne, a njih pet nepravomoćno na zatvorske kazne. Najveću kaznu dobio je posrednik Milan Ćevid, osuđen na dvije i pol godine zatvora, a dva mjeseca manje dobio je prof. Jadranko Grgona. Profesorica i bivša čelnica saborskog Povjerenstva za sukob interesa Deša Mlikotin Tomić nepravomoćno je osuđena na godinu i dva mjeseca zatvora, a zatvorske kazne izrečene su još prof. Tihomiru Vraneševiću, i to osam mjeseci zatvora, te djelatnici referade Julijani Ljubić, godinu i pol zatvora.