NE SUDI U ODSUTNOSTI

Vrhovni sud naložio da krene Lora 2, a sudac to ne želi?

Bionic
Reading

Županijski sud u Splitu stvorio je pravnu zbrku zauzevši, najblaže rečeno, neuobičajen stav da je odluka njihova kaznenog odjela, po kojoj se optuženicima za ratne zločine ne može suditi u odsutnosti, iznad rješenja Vrhovnog suda kojim se takva suđenja dopuštaju, piše Slobodna Dalmacija

Prije više od godinu dana Vrhovni sud donio je rješenje da suđenje može početi neovisno o tome što svi optuženici nisu dostupni pravosuđu. Dapače, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu, u sastavu Marica Šćepanović, Zoran Matulović i Bruno Klein, u rujnu 2011. godine odredilo je početak suđenja u odsutnosti, s čime se kasnije suglasio i Vrhovni sud.

Međutim, unatoč tim odlukama sudac splitskog Županijskog suda Damir Romac više od godinu dana ne zakazuje raspravu jer su dvojica optuženih u bijegu, iako su sva petorica (Tomislav Duić, Emilio Bungur, Tonči Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić) osuđena i u slučaju Lora 1 za ratni zločin nad zarobljenim civilima. Romac je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da rasprave ne saziva zbog stava kaznenog odjela splitskog Županijskog suda.

'Suci kaznenog odjela odlučili su još 2009, u skladu s preporukama iz EU-a, da u slučajevima ratnih zločina nećemo suditi u odsutnosti. Osim Lore, imamo još desetak takvih predmeta', kaže Romac za Slobodnu Dalmaciju.

Potvrdio je da je vidio stav Vrhovnog suda da se optuženicima može suditi u odsutnosti. 'Da, ali stav našeg odjela je da ne sudimo u odsutnosti', ponovio je Romac.

Upitan kako je moguće stav odjela pretpostaviti rješenju Vrhovnoga suda, Romac je kazao da ne gleda to tako.

'Imali ste u devedesetima niz suđenja u odsutnosti za ratne zločine, uglavnom osobama srpske nacionalnosti. Mnogi od tih postupaka kasnije su obnovljeni, a presude su se pokazale neutemeljenima', poručio je Romac, dodavši da ne može ništa dok odjel ne promijeni stav.

Inače, početkom prošlog mjeseca na Županijskom sudu u Rijeci u odsutnosti je osuđeno sedmero Srba za ratni zločin u Baćinu. Tako u istoj zemlji, na različitim sudovima, vrijede posve različita pravila.