PISAO MILJENIĆU

Vrdoljak smiruje sukob oko Trga pravde

04.09.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Nakon pisma ministra pravosuđa Orsata Miljenića, u kojem je jasno i glasno poručio Ministarstvu gospodarstva da nemaju njegovu podršku za izgradnju Trga pravde, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak uzvratio je svojim pismom u kojem pokušava smiriti neslaganja između koalicijskih partnera, piše Globus

Čelnici HNS-a postigli su proteklih dana konsenzus u vrhu stranke da neće odustati od projekta Trga pravde. Riječ je o novom gardu narodnjaka koji su odlučili da ih neće pokolebati pismo SDP-ova ministra pravosuđa Orsata Miljenića u kojem on HNS-ovom ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku piše da ne odobrava projekt Trga pravde, da za njega nisu osigurana sredstva i da u vrijeme krize nije pametno protežirati neproizvodne djelatnosti.

Kako Globus doznaje, ministar Vrdoljak odgovorio je na Miljenićevo pismo. Vrdoljak je u svom dopisu, upućenom ministru pravosuđa, ali i ministru financija Slavku Liniću te čelnicima Agencije za investicije i Centra za energetsku investiciju pravosuđa, pozvao na novi krug pregovora.

U pismu je prvo taksativno pobrojao kroz koje je sve faze projekt prošao, naglašeno je da ga je prihvatio uži kabinet Vlade, a potom je Vrdoljak naglasio značenje same investicije Trga pravde.

'Smatramo da je projekt strateški značajan za Hrvatsku i da je svaka sporost u provedbi ove ili neke druge investicije već identificirana kod privatnih ulagača kao jedan od problema koji koči investicije', naglasio je Vrdoljak.

Zatim se ministar gospodarstva u pismu obratio ministru pravosuđa Miljeniću. 'Neophodno je da svako tijelo državne uprave ima jasan stav oko realizacije projekta, ali i da ubrza svoje odluke', zaključio je Vrdoljak.

Prema Globusovim informacijama, odgovor iz Ministarstva pravosuđa još nije stigao, ali se u Ministarstvu gospodarstva nadaju da će dva ministra uspjeti naći zajednički jezik. Vrdoljak je, piše Globus, očito odlučio stati na loptu i pokušava smiriti situaciju. Njegovi suradnici kažu da ne želi nastavak sukoba, nego konstruktivan razgovor s Miljenićem.

S druge strane, u Ministarstvu pravosuđa priznaju da su uspostavili dijalog s Ministarstvom gospodarstva i da Miljenićevo prvo pismo nije konačno 'ne' projektu.

'Ministar će donijeti konačnu odluku', kratko su poručili iz Ministarstva pravosuđa.

U HNS-u od Trga pravde ne misle odustati i pritom dodaju da je SDP već stopirao nekoliko HNS-ovih investicijskih projekata, poput Omble, projekta obnove zgrada i energetske učinkovitosti te projekta najma državnih stanova. Napominju da u teoriji Ministarstvo gospodarstva može započeti projekt Trga pravde i bez Ministarstva pravosuđa.

'Jasno je da bismo mogli imati apsurdnu situaciju da završimo prvi i drugi krug natječaja, započnemo i završimo gradnju i onda da se pravosudne ustanove odbiju useliti u kompleks Trga pravde. Ovdje treba reći da bi u takvoj situaciji i privatnom investitoru bilo teško objasniti zašto da uopće ulazi s nama u projekt. No mislim da se ovdje ne bi smjelo odustati, nego krenuti u realizaciju', kaže jedan HNS-ovac.