VREMENSKA PROGNOZA

Vraćaju se sunce i vrućine, ali nemojte spremati kišobrane

15.09.2023 u 06:41

Bionic
Reading

Sljedećih će dana biti dosta sunčanog vremena i iznadprosječne topline, gdjegod opet i vrućine, ali neće biti potpuno stabilno pa je ponegdje moguća povremena kratkotrajna kiša, uglavnom u obliku pljuskova. Ujutro je pozornost u prometu kopnenim područjem nužna i zbog mjestimične magle. Vjerojatnost za ponovno češće pljuskove s grmljavinom raste u utorak.

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom suho. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice će pasti malo kiše, najizglednije u gorju na zapadu. Povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova ponajviše će puhati u Podunavlju. Danju će biti manje toplo nego u četvrtak, uz najvišu temperaturu između 25 i 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Uz više oblaka osobito na jugu može pasti još malo kiše ili kraći pljusak. Vjetar slab, u Međimurju i Podravini povremeno umjeren sjeverni. Većini ugodno toplo.

U gorju malo svježije, promjenjivo oblačno, povremeno s kišom - većinom samo slabom. Kiša je nakratko moguća i u unutrašnjosti Istre, a prema otvorenome moru sjevernog Jadrana može biti i pljuskova s grmljavinom. Na obali će biti česta sunčana razdoblja. Uz najvišu temperaturu zraka oko 28 °C mnogima će biti vrlo toplo, čak i podno Velebita, gdje će ujutro puhati pojačana bura.

Slabe bure bit će ujutro na sjeveru Dalmacije. Popodne slab i umjeren sjeverozapadni vjetar, duž obale zapadni te ponegdje jugozapadni. Bit će djelomice sunčano i većinom suho. Malo kiše može pasti na sjevernom dijelu i u Zagori. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti od 14 do 17 °C, na obali između 20 i 23 °C, a najviša dnevna oko 30 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske najviša temperatura zraka od 28 do 30 °C. Manje od 20 °C bit će ujutro samo ponegdje u zaobalju. Mnogima će petak biti vrlo ugodan, s dosta sunca, osobito sredinom dana i poslijepodne, pa će malo do umjereno valovito more temperature oko 25 °C mnogima biti i dalje primamljivo.

  • +24
Brojni turisti uživali u toplom i sunčanom vremenu obilazeći Plitvička Jezera Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Sljedećih dana opet toplije, ali ne i posvuda suho

Idućih dana na kopnu djelomice sunčano i postupno sve toplije, osobito uz jugozapadnjak u ponedjeljak, u gorju već od nedjelje popodne. Iako u popodnevnim satima postoji mogućnost za kraći pljusak ili kratkorajnu kišu, u većini će mjesta ipak ostati suho i mnoge će se aktivnosti na otvorenom moći obavljati. Ujutro će mjestimice biti magle, osobito uz rijeke.

Na Jadranu tijekom vikenda i na početku novoga tjedna većinom će biti sunčano i vruće, osobito u Dalmaciji. U nedjelju na sjevernom dijelu prolazno oblačnije, vrlo vjerojatno s malo kiše, moguće i s kraćim pljuskom u prvom dijelu dana. Vjetar slab, ujutro burin, danju do umjeren sjeverozapadni ili zapadni, a u ponedjeljak će postupno okretati na jugo, najprije na sjevernom dijelu, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.