anušićeva najava

Vraća se vojni rok: Koliko će trajati, tko će provoditi obuku i imamo li dovoljno vojarni?

10.02.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić objavio je kako se radi na tri scenarija dužine vojnog roka, a više informacija bi trebalo biti poznato idućeg tjedna. Smatra kako su tri mjeseca dovoljna da se usvoje temeljne vojne vještine

'Za tri mjeseca možete postati od nekoga tko ne može pretrčati 50 metara, da možete odraditi jedan ozbiljan marš od 30 kilometara s opremom, možete odraditi jedno trčanje od 3.200 metara što je nekakva razina koju bi svi trebali moći napraviti', rekao je.

24 sata konzultirao je generala kojemu ne navode ime, a koji vjeruje kako su tri mjeseca dovoljna za temeljnu obuku. Naravno, riječ je o običnim vojnicima, a ne o časnicima i naprednoj obuci. General ističe kako je globalna situacija trenutno ozbiljna te je potrebno razraditi pravi model, a najvažniji faktori su financije, infrastruktura te ljudstvo koje će obuku provoditi.

Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org, ocjenjuje da uvođenje vojnog roka neće biti samo odluka vlade, već će trebati i suglasnost vrhovnog zapovjednika - predsjednika države te Sabora. Ipak, kaže kako postoji niz nejasnoća oko logističke provedbe tog plana'.

'Moramo znati gdje smjestiti ljude, tko će raditi na obuci, koliko je sredstava potrebno i koliki su prateći troškovi. U međuvremenu, Hrvatska vojska je promijenila borbene odore, tip naoružanja... Ima dosta promjena koje bi se morale reflektirati na ročnike', kaže Tabak.