DRŽAVNI UDAR

Vojska u Gabonu najavila ponovno otvaranje granica

02.09.2023 u 16:03

Bionic
Reading

Pučisti koji su u srijedu u Gabonu svrgnuli s vlasti predsjednika Alija Bonga Ondimbu, najavili su ponovno otvaranje granica već u subotu, rekao je u programu državne televizije pukovnik Ulrich Manfoumbi Manfoumbi, glasnogovornik Odbora za tranziciju i obnovu institucija (CTRI)

'U želji da očuvamo poštivanje vladavine prava, dobre odnose sa svojim susjedima i svim državama svijeta te nastojeći nastaviti promicati kontinuirano funkcioniranje države, istodobno iskazujući čvrstu želju da ispunimo međunarodne obveze', CTRI je, po hitnom postupku od subote 'odlučio ponovno otvoriti kopnene, morske i zračne državne granice', izvijestili su.

Granice su bile zatvorene u srijedu čim je vojnim udarom s vlasti svrgnut predsjednik Ali Bongo, koji je na čelu države io 14 godina. No vlasti nisu ukinule policijski sat koji je na cijelom teritoriju na snazi ​​od 18:00 do 6:00 po mjesnom vremenu. 'Svi koji stižu u Gabon ili žele otići iz države to će moći učiniti uz predočenje svojih putnih isprava', pojasnio je Manfoumbi.

General Brice Oligui Nguema, koji bi u ponedjeljak trebao prisegnuti za 'predsjednika prijelaznog razdoblja' u petak je obećao uvesti 'demokratskije' institucije koje poštuju 'ljudska prava'. Nguema je aludirao na 'postojanje korupcije' među članovima bivše vlasti i predsjednika Bonga, čija obitelj ovom malenom naftom bogatom srednjoafričkom državom vlada već više od 55 godina.

Puč u Gabonu osmi je državni udar u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. Prevrati u Maliju, Gvineji, Burkini Faso, Čadu i Nigeru potkopali su demokratske procese u proteklih nekoliko godina. Vojska je u srpnju preuzela vlast u Nigeru, čime je destabilizirala regiju Sahel i u situaciju uvukla svjetske sile, čiji su strateški interesi ugroženi.