VODENI VAL IZ MAĐARSKE

Vodostaj Dunava u porastu, kod Batine voda ljudima ušla u podrume

28.12.2023 u 20:33

Bionic
Reading

Zbog rasta vodostaja Dunava nadomak Batine nekim stanovnicima vikend-naselja Zeleni otok voda je ušla u podrume i niže etaže kuća. Proglašene su redovite mjere obrane od poplava, a za vikend se očekuje prolazak vhunca vodenog vala iz Mađarske. Iz Hrvatskih voda poručuju da stanje nije alarmantno.

Zbog visokog vodostaja Dunava stanovnici vikend-naselja Zeleni Otok moraju sklanjati stvari koje bi se mogle naći na putu mulju i vodi. Neki smatraju da su periodična izlijevanja Dunava iz korita dio načina života uz rijeku, no tako ne misle baš svi, posebno oni koji još pamte posljednju poplavu.

Iz Hrvatskih voda poručuju da je stanje pod kontrolom te da se pozorno prati kretanje vodenog vala koji nam dolazi iz Mađarske. Vikendašima na Zelenom Otoku podijelili su 200-ak vreća kako bi se spriječio ulazak vode u kuće.

- Očekujemo na Batini da bude vodostaj oko 650. To je mjerodavni vodostaj na kojem proglašavamo izvanredne mjere, ali evo, kažem, pričekat ćemo vikend, kazao je Marko Blagus, rukovoditelj dionice Batina u Hrvatskim vodama.

Stručnjaci napominju da je riječ o netipičnome stanju za ovaj dio godine, kada bi vodostaji rijeka zbog zimskih temperatura trebali biti niži.

- U Alpama i u ostalom dijelu sliva Dunava i Drave temperature su višlje. Ne pada snijeg, nego nažalost, pada kiša, ili na sreću.., kazao je Mario Spajić iz Vodno-gospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Osijek Hrvatskih voda.

Budući da se vikend-naselje Zeleni Otok nalazi u tzv. nebranjenom području, visoka bi se voda ondje mogla zadržati još nekoliko dana. Nakon vikenda i prolaska vodenog vala očekuje se pad vodostaja i povlačenje Dunava u korito.