MONSUNI U INDIJI

Vlasti strahuju od stotina mrtvih

20.06.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Indija je mobilizirala vojsku kako bi pritekla u pomoć žrtvama poplava izazvanima monsunima na sjeveru zemlje gdje je stradalo možda čak i tisuću osoba, a nevrijeme je odnosilo kuće, mostove i ceste, izolirajući još više himalajske pokrajine kojima je ionako otežan pristup

Monsuni u Indiji: vlasti strahuju od stotine mrtvih
DEHRADUN, 20. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Indija je mobilizirala vojsku kako bi pritekla u pomoć žrtvama poplava izazvanima monsunima na sjeveru zemlje gdje je stradalo možda čak i tisuću osoba, a nevrijeme je odnosilo kuće, mostove i ceste, izolirajući još više himalajske pokrajine kojima je ionako otežan pristup.

Kiše, koje su bile 4 do 5 puta obilnije nego je uobičajeno, uzrokovale su smrt najmanje 138 osoba u Uttarakhandu i dvije susjedne države, kažu službeni podaci.

No, lokalne vlasti strahuju da bi moglo biti i više od tisuću žrtava. 'Ima tijela posvuda i procjenjujemo da je smrtno stradalo više od 1.000 osoba', izjavio je Ganesh Godiyal, predsjednik zaklade koja okuplja nekoliko svetišta u gradovima Kedarnath i Badrinath.

Indijska parlamentarka Shaila Rani Rawsat čak je spominjala i dvije tisuće poginulih, te kazala da je 'područje potpuno razoreno, ništa nije ostalo'.

Deset tisuća vojnika uz podršku dvadesetak helikoptera raspoređeno je za pomoć stradalima, turistima i hodočasnicima.

Podignuto je 40 prihvatnih kampova za 10.000 evakuiranih.