DRŽAVNI ZAVOD ZA RADIOLOŠKU I NUKLEARNU SIGURNOST

Vladino usvajanje Nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada u srpnju

23.02.2016 u 14:32

Bionic
Reading

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost objavio je danas početak javne rasprave u sklopu postupka strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO) i Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva koja će potrajati do 18. ožujka, a tijekom koje će se sutra na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva održati javno izlaganje o strateškoj studiji u kojoj su opisani mogući utjecaji Nacionalnog programa te mjere zaštite okoliša i zdravlja ljudi

Budući da su dosad pojedini građani i neformalne skupine koje nisu predstavnici lokalne zajednice uključene u razvoj Nacionalnog programa prema medijima poslali poruke i netočno interpretirane podatke, u Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost ističu brojne aktivnosti koje nositelji projekta provode u svrhu informiranja u lokalnoj zajednici i javnosti o zbrinjavanju radioaktivnog otpada (RAO).


Kako ističu u zavodu, u svim dokumentima jasno su opisani termini skladišta i odlagališta, uključujući njihovo različito značenje i pozicije u Nacionalnom programu kao institucionalni RAO te razlike između nisko i srednje radioaktivnog otpada i visokoradioaktivnog otpada.

Zavod navodi kako svi ključni dionici u procesu izrade Strateške studije kontinuirano kontaktiraju i surađuju s predstavnicima lokalne zajednice, a među projektima posebno ističu prezentaciju prijedloga Nacionalnog programa Općinskom vijeću Dvor, okrugli stol sa stručnjacima iz Hrvatske i Srbije, radne sastanke i konzultacije u Dvoru, Kostajnici, Majuru, radionicu o ekološkoj poljoprivredi sa stručnjacima Agronomskog fakulteta, fokus grupe o potrebama za dodatnim informiranjem sa stručnjacima iz raznih područja, posjet skladištu RAO u Brinju te izrade posebne brošure o životu u Brinju.

Cijeli Proces SPUO za Nacionalni program jasno je definiran, naglašava zavod, a svi podaci po fazama dostupni su javnosti.
 
Kako su navedeni postupci dio cjelovitog plana aktivnosti koji će se dovijati do kraja ove godine, zavod za veljaču najavljuje javnu prezentaciju Strateške studije i prijedloga Nacionalnog programa za Zagreb, a u ožujku i prijedlog Nacionalnog programa za Dvor.

Za travanj se predviđa završetak postupka komunikacije sa susjednim zemljama prema konvenciji ESPOO i protokolu te prikupljanje svih očitovanja na mišljenja, primjedbe i prijedloge javnosti i nadležnih tijela u RH i BiH.

U svibnju se pak očekuje izrada konačne verzije Strateške studije i prijedloga Nacionalnog programa, dok će se mjesec dana kasnije konačni prijedlog Nacionalnog programa uputiti na mišljenje nadležnim tijelima prije usvajanja.

U srpnju slijedi zahtjev Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost za usvajanje Nacionalnog programa te Vladino usvajanje tog programa. Za rujan se priprema izvješće o provedenoj Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.