pomoć sunarodnjacima

Vlada za kazalište u Mostaru izdvojila 13,5 milijuna kuna, pogledajte kome sve Hrvatska u BiH još daje novac

21.07.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih te ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu. Projekt dovršetka zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru proglašen je strateškim

Potpore se odnose na projekte iz pet područja: zdravstva, obrazovanja i znanosti, kulture, poljoprivrede i ostaloga. Ukupno će Vlada Hrvatima u BiH tim putem doznačiti 32,5 milijuna kuna.

U obrazloženju odluke navodi se da Republika Hrvatska, sukladno svojoj ustavnoj i zakonskoj obvezi, pruža snažnu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te štiti njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini. Također, povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpora njihovu povratku i ostanku u Bosni i Hercegovini te očuvanje njihove pune ravnopravnosti od posebnog su interesa za Republiku Hrvatsku, što se, između ostalog, ostvaruje pružanjem potpore obrazovnim, znanstvenim, kulturnim, zdravstvenim, poljoprivrednim i ostalim programima i projektima.

Vlada je također na sjednici u četvrtak projekt dovršetka izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru proglasila projektom od strateškog značenja za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 13.500.000 kuna za financiranje izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, što obuhvaća izradu izmjena i dopuna projektne dokumentacije, dio tehničkog nadzora, pripremne radove, izgradnju konstrukcije etaže i prizemlja, radove potrebne za osiguranje električne energije te zemljane i armirano-betonske radove.

U priloženom dokumentu niže možete detaljno pročitati kome je sve Vlada dodijelila novac.

Za programe iz područja zdravstva izdvojeno je 7.920.000 kuna. Najvećim dijelom novac će se potrošiti na opremanje, obnovu i rekonstrukciju zdravstvenih objekata na područjima u BiH u kojima većinski žive Hrvati.

Najveća pojedinačna dotacija dodijeljena je Caritasu Vrhbosanske biskupije za izgradnju Doma za stare i nemoćne Dr. Ivan Evanđelist Šarić u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti potrošit će se 7.370.000 milijuna kuna. U ovom području novac je namijenjen projektima u rasponu od izgradnje dječjih vrtića do financiranja projekata koji nose naziv 'Otimanje legitimiteta – egzaktni dokazi'. Najviše novca potrošit će se na potporu izgradnji objekta Osnovne škole Žepče u Žepču, 900 tisuća kuna.

Za programe i projekte iz područja kulture predviđeno je 6.536.000 kuna. Milijun kuna namijenjeno za infrastrukturne radove na Kulturnom centru Ljubuški, a velik iznos, 850 tisuća kuna, investira se u proizvodne i odašiljačke kapacitete Radiotelevizije Herceg-Bosne.

Novac za programe iz područja poljoprivrede otići će na čak 78 adresa, ali u ukupnom zbiru to područje neće izvući najviše sredstava. Za poljoprivredne projekte Hrvata u BiH potrošit će se 4.254.000 kuna. Najviše, po 200 tisuća kuna, ide Udruzi Lasta za projekt 'Poljoprivreda kao potencijal i garancija ostanka i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini', Udruzi Lipanj za projekt 'Stvaranje preduvjeta za održivi opstanak i ostanak mladih hrvatskih obitelji u ruralnim dijelovima BiH kroz modernizaciju poljoprivredne proizvodnje' i braniteljskoj zadruzi Dragovoljac p.o. Široki Brijeg za projekt 'Rješavanje problema nezaposlenosti hrvatskih branitelja te poboljšanje uvjeta života braniteljske populacije kroz organiziranu poljoprivrednu proizvodnju'.

Na projekte iz ostalih područja izdvojit će se 6.420.000 kuna. Tu se nalaze projekti u rasponu od izgradnje nogostupa i spomenika do revitalizacije zgrade biskupskog ordinarijata. Najviše, 840 tisuća kuna, odlazi na unaprjeđenje lokalne infrastrukture rekonstrukcijom i proširenjem pomoćnog nogometnog terena na stadionu Mokri Dolac u Posušju.