više je manje

Vlada umirovljenicima dala 50 kuna, a uzela im 70 jer sad sami moraju plaćati dopunsko osiguranje

26.09.2019 u 17:57

Bionic
Reading

Mirovinskom reformom Vlade u kolovozu ove godine za dodatnih 3,13 posto izvanredno su povećana primanja umirovljenika kojima je određena najniža mirovina, ali to prosječno povećanje od pedesetak kuna mnogima je zapravo značilo da će raspolagati s manje novca i biti na gubitku

Razlog tome je što su povećanjem mirovine prešli granicu prihoda koja im je jamčila da će država za njih plaćati dopunsko osiguranje, piše Novi list.

Viša mirovina značila je da sada moraju odvojiti 70 kuna za dopunsko osiguranje, pa je za njih povećanje mirovine značilo gubitak. Upozoravale su i kod prijašnjih usklađivanja umirovljeničke udruge na taj apsurd, a ministri su odgovarali da će pokušati pronaći rješenje za problem, odnosno da će se razmisliti o podizanju dohodovnog cenzusa na osnovi čega se ostvaruju pravo na dopunsko osiguranje na teret države.

No, i dalje samci koji primaju više od 1.939,39 kuna mirovine ili oni koji žive u kućanstvu gdje je prihod po članu obitelji veći od 1.516, 32 kune moraju plaćati policu dopunskog osiguranja. To znači da su s dva redovita usklađivanja umirovljenici koji su prešli taj prag i za pet kuna, izgubili pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

U Sindikatu umirovljenika Hrvatske tvrde da će u rujnu nakon drugog ovogodišnjeg usklađivanja još desetak tisuća umirovljenika izgubiti pravo na besplatno zdravstveno osiguranje zbog minimalno povećane mirovine i povišice najniže mirovine za 3,13 posto te su pozvali ministra zdravstva Milana Kujundžića da odobri hitno utvrđenje prihodovnog cenzusa u visini hrvatske linije siromaštva od 2496,5 kuna za samca.

Tvrde kako je više od tri tisuće umirovljenika dobilo mirovine veće za 40-50 kuna, ali su izgubili besplatno dopunsko osiguranje te su morali početi plaćati po 70 kuna mjesečno. “Sada će 250 tisuća onih s najnižim mirovinama doći u rizik gubitka dopunskog zdravstvenog osiguranja”, upozoravaju iz Sindikata umirovljenika.