JEDINI KOJI SU UDOVOLJILI UVJETIMA

Vlada Rumunjima prodaje 75 posto HŽ Carga

25.07.2013 u 14:11

Bionic
Reading

Vlada je prihvatila ponudu rumunjske kompanije Grup Feroviar Roman S.A. za kupnju 75 posto udjela u tvrtki HŽ Cargo. Od tri ponuditelja u drugom krugu javnog natječaja, rumunjski je jedini ispunio 11 Vladinih uvjeta

Ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je postupak prodaje 75 posto HŽ Carga krenuo prošle godine u prosincu. Prijavilo se sedam tvrtaka, a samo četiri su bile pozvane u drugi krug natječaja. U svibnju su se na natječaj prijavile tri kompanije te je samo rumunjska Grupa Feroviar udovoljila svim Vladinim zahtjevima.

Iz službenih materijala sa sjednice Vlade nije jasno za koji ukupni iznos država prodaje 75 posto HŽ Carga, no ministar je objasnio neke od obaveza rumunjske tvrtke.

'Predlaže se Vladi da prihvati informaciju obvezujućih ponuda za provedbu vlasničke strukture HŽ Cargo koja konkretno znači da 30 milijuna eura ide odmah u roku 30 dana od potpisivanja ugovora za otplatu glavnica kredita koja su osigurana državnim jamstvima. Deset milijuna eura idu kao obrtna sredstva kojima bi se pokrile plaće zaposlenika i ostale operativne potrebe. Dvadeset milijuna eura ide za ulaganje, a u roku od godine dana trebalo bi se prebaciti oko 80 milijuna eura dugoročnih kredita koji su osigurani državnim jamstvom...', rekao je ministar Hajdaš Dončić i naglasio da je za to priloženo i pismo namjere rumunjske banke koja je pandan hrvatskog HBOR-a.

Vlada je odlukom prihvatila ponudu te odredila da će Feroviar većinski udio u HŽ Cargu steći pod uvjetima koji će se odrediti kupoprodajnim ugovorom.