ODLAZAK CARA

Vlada priprema zakon za Akihitovu abdikaciju

17.10.2016 u 11:54

Bionic
Reading

Stručna komisija japanske vlade održat će danas prvi sastanak na kojem bi se trebale zacrtati pravne osnove koje bi omogućile caru Akihitu abdikaciju nakon što je ovog ljeta izrazio želju sići s trona, iako tamošnji zakon ne dopušta takvu mogućnost, javlja AP

Akihitova abdikacija, ističe novinska agencija, pokreće čitav niz pravnih i logističkih pitanja, počevši od zakona o izmjeni uloge cara poslije abdikacije pa do pitanja vezanih za njegovu titulu i rezidenciju.

Od šesteročlane komisije koju čine pet akademika te poslovni savjetnik očekuje se pripremno izvješće nakon što ona obavi konzultacije sa stručnjacima za ustav, monarhiju i japansku povijest.

Podsjetimo, 82-godišnji car Akihito izrazio je prošlog kolovoza želju za abdikacijom, navodeći kao razlog svoje godine. Vlada, kako navode mediji, namjerava omogućiti Akihitu abdiciranje kao izuzetak te priprema poseban zakon kako bi se izbjeglo rješavanje škakljivih pitanja, poput mogućnosti da cara naslijedi ženski nasljednik, ali i mogućnost da mjesto na tronu ostane upražnjeno.