fond solidarnosti

Vlada prikazala filmić: Pogledajte kako je Hrvatska iskoristila novac za obnovu od potresa

06.07.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Hrvatska je u potpunosti iskoristila sredstva iz Fonda solidarnosti namijenjena obnovi nakon potresa, a kako se sve trošilo, prezentirano je i na sjednici Vlade

Na sjednici Vlade prihvaćena je informacija o završetku provedbe projekata financiranih iz Fonda solidarnosti Europske unije. 'Naša zemlja je prošla kroz dva snažna potresa koji su se dogodili u istoj godini, nastale su ogromne štete i napravljen je velik posao popisivanja i procjena šteta. Sredstva koja smo dobili iznose 683 milijuna eura za zagrebački i 319 milijuna eura za petrinjski potres. Ukupno milijarda i tri milijuna eura', kazao je premijer Andrej Plenković.

'Obnavlja se 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 18 bolnica, 56 zdravstvenih ustanova, 250 zgrada kulture i kulturne baštine, 600 kilometara prometnica, 77 mostova, šest kilometara tramvajskih pruga, 28 kilometara nasipa, 100 kilometara mreže vodoopskrbe i odvodnje, sanirano je 217 klizišta i 108 urušenih vrtača. Naš cilj je bio milijarda i tri milijuna do 30. lipnja, a došli smo na milijardu i 426 milijuna eura, što je 141,6 posto alokacije iz Fonda solidarnosti', kazao je Plenković.

Detalje o korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti iznio je ministar graditeljstva Branko Bačić, a na sjednici je prikazan i filmić o korištenju novca.

Korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Naučene lekcije Hrvatske nakon ova dva potresa bit će prezentirane EK s idejama kako da se pravna regulativa za korištenje sredstava prilagodi štetama koje nastaju u velikim urbanim sredinama. Učinili smo maksimum, konstrukcijska obnova, sredstva iskorištena do maksimuma', dodao je Plenković.