grbin o strukturnim reformama

'Vlada je ispunila samo 10 posto onoga što su obećali. Na nama je da ih pokrenemo pa makar i udarcem nogom u guzicu'

04.04.2019 u 12:49

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u četvrtak je ustvrdio kako u Vladi ne žele da se govori o onome što radi loše, odnosno činjenici da se u Hrvatskoj ne provode strukturne reforme, što smatra razlogom zbog čega će Sabor tek danas, nakon više od godinu dana od podnošenja, raspravljati o oporbenoj Interpelaciji o radu Vlade radi njezina neuspjeha u provođenju strukturnih reformi.

'Vlada ne želi da se govori o onome što radi loše', izjavio je Grbin novinarima i naglasio kako na činjenicu da se u Hrvatskoj ne provode strukturne reforme nisu ukazivali samo iz oporbe, već i brojni analitičari i poduzetnici.

Zadnji je trenutak da izbjegnemo novi ciklus recesije koji nam evidentno prijeti

'Danas vidimo posljedice toga i mislimo da je danas zadnji trenutak da se nešto poduzme ako ne želimo da Hrvatska uđe u novi ciklus recesije koja nam evidentno prijeti', upozorio je.

U Europskoj uniji, napomenuo je, sve države članice dužne su svake godine izraditi Nacionalni program reformi i predvidjeti mjere kojima će se ostvariti, što bi, tvrdi, na neki način predstavljale i ove strukturne reforme o kojima će se danas govoriti u raspravi.

  • +37
Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ova Vlada je takav program usvajala nekoliko puta, a ispunili su manje od 10 posto onoga što su sami rekli da će napraviti. Na nama je da na to ukažemo i da ih pokušamo pokrenuti, pa makar i udarcem nogom u guzicu da nešto napokon počnu raditi. Znamo da je to teško, ali na nama je da pokušavamo', poručio SDP-ovac.

Iako je Interpelacija, prema najavama vladajućih, već unaprijed odbijena, Grbin ipak vidi smisao u njezinu podnošenju i raspravi. 'Ako ćemo ići za time da je svaka aktivnost oporbe osuđena na propast, onda oporba ne bi trebala raditi. Međutim, meni to ne pada na pamet. Zadaća oporbe je ukazivati na ono što nije dobro u radu Vlade i pokušati to promijeniti. Upravo to pokušavamo s ovom našom interpelacijom. Ukazat ćemo na sve ono što je loše u radu ove Vlade i kako to promijeniti', istaknuo je.

Vladu će od oporbene Interpelacije 'braniti' ministri Tolušić i Horvat, ne i premijer Plenković

Grbin je izrazio žaljenje što predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, kako je rekao, Interpelacija do to mjere ne zanima da uopće neće doći na popodnevnu saborsku raspravu, jer na taj način, ističe, šalje poruku ne samo političarima, nego i hrvatskim građanima.

'Ako je sve ono što smo napisali pogrešno, onda bi bilo vrlo lijepo od predsjednika Vlade da dođe pred saborske zastupnike, odgovara na njihova pitanja i građanima dokaže da se u Hrvatskoj živi bolje, da se posluje lakše, da je sve idealno za razliku od onoga što svi vidimo u stvarnosti jer znamo da to nije tako', zaključuje Grbin.

Inače, očekuje se da će Vladu od oporbene interpelacije braniti potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva Darko Horvat.