pomorsko dobro

Vlada ipak Bolu neće oteti Zlatni rat - ali novac od njega hoće?

13.07.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Dan uoči sjednice Sabora na kojoj će se glasovati o novom Zakonu i pomorskom dobru i morskim lukama, Vlada je na svojoj sjednici prihvatila amandman kojim općinama i gradovima uz obalu ipak ostavlja nadležnost nad plažama na svome području i nad 'značajnim krajobrazima', pa će tako i bračka općina Bol imati mogućnost upravljanja nad čuvenim Zlatnim ratom

No amandman je usvojen tek djelomično: općine i gradovi možda će moći odlučivati što će se događati na njihovim plažama, ali sav prihod od njih - ukoliko se sutra usvoji ova verzija zakona - odlazit će javnim ustanovama, odnosno u pravilu županijama.

'Nismo zadovoljni, ne prihvaćamo ovakvo rješenje, ali rečeno nam je da postoji politička volja i obećano da će do sutra problem biti riješen', kaže za tportal nezavisna načelnica Bola Katarina Marčić.

Upravo ona ovog tjedna u novom Zakonu o pomorskom dobru uočila je izmjene ubačene u posljednji trenutak, koje se nisu nalazile u njegovim prethodnim verzijama - ni onoj koja je bila na javnom savjetovanju, ni na prvom čitanju u Saboru. Alarmirala je javnost, ali i dvoje zastupnika vladajuće koalicije - Danicu Baričević iz HDZ-a i Hrvoja Zekanovića iz Hrvatske demokršćanske stranke - koji su podnijeli amandman.

Spomenutim izmjenama, podsjetimo, općine i gradovi izgubili bi mogućnost upravljanja zaštićenim plažama na svom području, ali i sve prihode od takvih plaža. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje deseci lokacija koji potpadaju u jednu od devet različitih kategorija zaštićenih područja: tu su znamenita plaža u Brelima, Paklinski otoci na Hvaru, otočić Zečevo kod Jelse, plaža Stiniva na Visu, Modra Špilja, Šćedro i brojni drugi.

'Sram vas može biti, i vas koji ste to predložili, i vas koji ćete to izglasati. Šta se mene tiče, u Bolu niste dobrodošli!', emotivno se izrazila načelnica Bola Katarina Marčić, koja je jučer za tportal kazala da bi za njenu malu općinu gubitak Zlatnog rata i prihoda od njega bio ravan katastrofi.

Današnjim Vladinim prihvaćanjem amandmana problem je tek djelomično riješen: plaža ostaje, ali sav novac barem zasad ipak odlazi Županiji. Do sutrašnjeg glasovanja u Saboru očito će se odvijati velika borba.