SKANDAL U PRAVOSUĐU

Vještak s lažnom diplomom radio na najtežim slučajevima

05.03.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Vještak Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a RS, Željko Gligorić, krivotvorio je diplomu Mašinskog fakulteta iz Beograda, saznaju Nezavisne novine od izvora bliskog MUP-u. Budući da je Gligorić godinama sudjelovao u rješavanju najtežih kaznenih predmeta, ovo je otkriće dovelo do skandalu u pravosuđu Republike Srpske

Naime, upravo na temelju Gligorićevih nalaza presuđeno je u brojnim sudskim predmetima, među kojima su i teška kaznena djela poput ubojstava. Zbog toga su, ističu Nezavisne novine, tužilaštva, među kojima je i banjalučko, sada suočena s vrlo složenim problemom jer bi saznanje da je nalaz dao lažni vještak sada moglo dovesti u pitanje veliki broj već riješenih slučajeva.

Da će slučaj 'Gligorić' imati nesagledive posljedice za pravosuđe Republike Srpske smatra i predsjednik tamošnje Odvjetničke komore Jovan Čizmović.

Lažni doktor

Posljednji slučaj krivotvorenja diplomabanjalučku je javnost potresao točno prije godinu dana. U ožujku prošlegodine uhićen je lažni 27-godišnji doktor Siniša Aleksić. Mladić izBanja Luke se s krivotvorenom diplomom Medicinskog fakulteta zaposliokao stažist na Klinici za abdominalnu kirurgiju u banjalučkom Kliničkomcentru. Uhićen je nakon višednevne istrage u zajedničkoj akciji Državneagencije za istrage i zaštitu (SIPA) i banjalučke policije.

'Sada će svaki pojedinac koji je optužen pred sudom, a u čijem je predmetu svoj nalaz dao vještak balističar, tražiti ponavljanje postupka', pojasnio je Čizmović. Ponovio je da je težina slučaja veća jer je Gligorić svoje nalaze davao u predmetima kao što su ubojstva.

'Vještak je i sa svojom diplomom više škole mogao raditi posao koji je radio, no on je u međuvremenu dostavio lažnu diplomu Mašinskog fakulteta u Beogradu kako bi zaradio veću plaću, a sada je doveo u pitanje niz teških predmeta u kojima je dao svoje mišljenje', pojasnio je novinaru 'Nezavisnih' izvor blizak MUP-u RS.

Potvrdio je da je Gligorić odmah nakon saznanja o krivotvorenoj diplomi, kojemu je prethodila usmena prijava, dobio otkaz.

Gligorić je u telefonskom razgovoru izjavio da je to ustvari samo 'jedna diploma od dvije koje ima'.

'Pored toga, diplomirao sam na Saobraćajno-tehničkom fakultetu u Doboju, a navodi o toj diplomi, o tome što mi je stavljeno na teret, to provjeravaju i zato je neozbiljno da to ide u javnost dok ne bude provjereno. To će vjerojatno biti dokazano kako treba, ali je kasno ako vi dignete prašinu i što god da ja dokažem, ja sam crna ovca', rekao je Gligorić za 'Nezavisne'.

Na pitanje o sporazumnom raskidu radnog odnosa s MUP-om, dodao je da će se o tom prijedlogu tek razgovarati.

Nakon što su novine u četvrtak objavile članak o vještaku s krivotvorenom diplomom, u petak se oglasilo Okružno tužiteljstvo Banje Luke priopćenjem da je došlo do zastare kaznenog progona u vezi krivotvorenja diplome vještaka balističara kriminalističke struke MUP-a Republike Srpske Željka Gligorića te da u okviru nadležnosti sada može samo obustaviti istragu.

Banjalučko Okružno tužiteljstvo je 1. ožujka ove godine primilo od MUP-a RS izvještaj o tome da je Gligorić počinio kazneno djelo krivotvorenja diplome, na osnovu koje je 30. svibnja 2003. godine bio raspoređen na poslove samostalnog stručnog suradnika za kriminalističko tehnička ispitivanja.

MUP RS je krivotvorenu diplomu 2003. godine uložio u dosje Gligorića. Banjalučko Okružno tužilaštvo napominje da u vrijeme kada je angažiralo Gligorića kao vještaka balističara kriminalističke struke u predmetima Tužiteljstva, nije bilo upoznato s činjenicom da je on radio na osnovu krivotvorene diplome.