VESNA PUSIĆ ZA RTS

'Vjerujem da će se Milanović ograditi od Glavaševih stavova'

22.02.2015 u 11:22

Bionic
Reading

Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić izjavila je za Radioteleviziju Srbije (RTS) da Beograd i Zagreb rade na rješavanju pitanja iz prošlosti, ali više na pitanjima današnjice i budućnosti. Hrvatska ministrica vanjskih poslova izrazila je uvjerenje da je dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju nove predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, dobra i korisna gesta, iako takav potez vjerojatno nije bilo lako povući, a ta odlučnost, kako je rekla, koristit će odnosima dviju zemalja

Zamoljena za komentar ocijene nekih srpskih i hrvatskih analitičara da odnosi Beograda i Zagreba 'dugo nisu bili gori', Pusić je rekla da se 'nimalo ne slaže s tom ocjenom'.  Komentirajući rezoluciju Europskog parlamenta, na inicijativu Hrvatske, kojom je osuđena Srbija zato što se nije ogradila od izjava šefa srpskih radikala Vojislava Šešelja, Pusić je rekla da 'Šešeljeva retorika najviše šteti Srbiji'.

'Ne mislim ja da je to neka retorika koju podržava srpski vrh, ali je dobro da se to kaže kao poruka društvu, a ne kao poruka meni u smislu hrvatske vlasti', rekla je šefica hrvatske diplomacije za RTS.

Na opasku da se i hrvatski državni vrh trebao ograditi od izjava Branimira Glavaša, koji je preko Facebooka prijetio predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća Miloradu Pupovcu, Pusić je podsjetila da se ona javno, pred televizijskim kamerama, ogradila od tih izjava i naglasila da Glavaševe prijetnje predstavljaju ugrožavanje države Hrvatske.

Pusić je izrazila uvjerenje da će se i hrvatski premijer Zoran Milanović prvom prilikom ograditi od Glavaševih stavova, napominjući da je mišljenje hrvatskog predsjednika Vlade potpuno jasno o takvim stvarima, jer je to suprotno stavovima i ciljevima hrvatske službene politike. Komentirajući stav hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu da Srbija ne može otvoriti nova poglavlja u pregovorima s EU, ako ne promijeni zakon o nadležnostima za suđenja za ratne zločine, Pusić je rekla da to mogu tražiti ne samo hrvatski zastupnici, već, na primjer, i zastupnici iz Španjolske, zbog toga što je to sastavni dio europske pravne stečevine u poglavljima 23 i 24.

To je nužno zato što je pitanje usklađivanja s europskim standardima i pravnom tekovinom EU, nešto što je sastavni dio priključivanja Srbije Uniji, zaključila je Pusić.