BISKUPSKA SAMOKRITIKA

'Vjerovali smo da se može živjeti bez rada'

09.05.2012 u 10:10

Bionic
Reading

U svojoj korizmenoj poslanici slovenski biskupi upozorili su na moralnu dimenziju gospodarske krize u svijetu, a ujedno se ispričali zbog financijskog skandala vezanog za mariborsku nadbiskupiju koji je ugrozio ugled Crkve u javnosti

'Posebno nam je žao za ono što se dogodilo u gospodarstvu mariborske nadbiskupije, zbog toga se još jednom iskreno ispričavamo', navodi se među ostalim u poslanici slovenskih biskupa za korizmu.

Zbog riskantnih operacija financijskih fondova 'Zvon 1' i 'Zvon 2' iz proteklih godina, koji su pred stečajem, a osnovani su s blagoslovom Crkve, pod hipotekom je dio imovine mariborske nadbiskupije, što je smanjilo ugled Crkve otkad je skandal prije godinu dana izbio u javnost.

Slovenski biskupi u svom pastirskom pismu pred korizmu navode da najteža svjetska financijska i gospodarska kriza zadnjih desetljeća ima korijene u moralnoj krizi, a izaziva nepovjerenje i smanjuje osjećaj sigurnosti kod ljudi.

'Zadnjih desetljeća svi smo živjeli u uvjerenju da se može dobro živjeti i zarađivati bez pravog rada i brižljivog raspolaganja zarađenim. Mnogi su vjerovali da će gospodarstvo samo od sebe naći rješenja koja će biti najbolja za sve. Kriza je pokazala neopravdanost takvih očekivanja. Ponovo se nalazimo pred zadaćom da se gospodarsko i financijsko poslovanje usmjere prema jasnim ciljevima i vrednotama', navodi se među ostalim u korizmenoj poslanici slovenskih biskupa te poziva na reafirmaciju izvornih moralnih načela u društvenog nauka crkve.