NAPETO U UKRAJINI

Vitalij Kličko kao Conan protiv oligarha i antisemita

24.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Samo pet dana do izbora za parlament Ukrajine, ankete bilježe uspon stranke UDAR koju predvodi jedan od najfascinantnijih sportaša našeg doba: aktualni svjetski šampion u boksu i navodni doktorand filozofskih znanosti, Vitalij Kličko

Paralela s mitskim junakom filmova i stripova ne iscrpljuje se u gladijatorskoj karijeri, gromadnom stasu i vrhunskoj naobrazbi stečenoj uz period tjelesnog čeličenja. Conanu Barbarinu bilo je prorečeno da će 'postati kralj snagom vlastitih mišića'. A njegova fantastična domovina Simerija historiografski se naslanja na zemlju Kimerijaca, naroda koji je je prije 3.000 godina doista nastavao obale Crnog mora – tamo gdje se danas prostire Ukrajina - domovina Vitalija Klička, boksačkog šampiona kojem suvremena proročanstva iliti ankete popularnosti prognoziraju velike stvari na skorašnjim izborima za Verhovnu radu. 

Politička situacija u Ukrajini napeta je. Nakon sramotnog kolapsa liberalne Narančaste revolucije i zamalo izbjegnutog bankrota kad je Rusija povisila cijene zemnog plina, zemljom je zavladala Partija regija s proruskog istoka. Vođa partije i aktualni predsjednik države Viktor Janukovič pokušava reinstalirati autoritarni, 'kučminski' model upravljanja koji je sličniji (bjelo)ruskim tradicijama negoli europskim. Između ostalog, u skandaloznom sudskom procesu pobrinuo se da u zatvoru dugoročno završi njegova glavna protivnica Julija Timošenko, najjača političarka s ideološki mu suprotstavljenog zapada zemlje. 

No autokratska samorealizacija Janukoviču ne ide tako uspješno kao kolegi Vladimiru Putinu ili Aleksandru Lukašenku. Prema anketama, čak i u svom istočnom uporištu, regiji Donbas, prepolovljuje mu se donedavno skoro plebiscitarna podrška. U glavnome gradu Kijevu, koji je više puta na izborima imao pivotalnu ulogu, Janukoviča podržava tek 10-ak posto biračke mase. A za to vrijeme, sa zapadne strane rijeke Dnjepar stvorila se bizarna koalicija Batkivštine (stranka Julije Timošenko) i fašistoidne Svobode kojoj predizborne ankete predviđaju između 22 i 27 posto glasova.

I tu na scenu u velikom stilu staje Vitalij Kličko za kojeg ruska Lenta piše da je nedavno pretekao 'političku mučenicu' Timošenko na drugome mjestu najpopularnijih ukrajinskih političara - odmah iza predsjednika Janukoviča. Prema Kommersantu, Kličkov UDAR (Ukrajinska demokratska alijansa za reforme) trebao bi u nedjelju osvojiti između 17 i 21 posto glasova birača. Riječ je o reformatorskoj, liberalnoj stranci proeuropske orijentacije koja načelno ne bježi ni od suradnje s NATO paktom, premda se ne protivi ni ostanku ruske flote u strateškoj bazi na Krimu.

IZAZOV ZA TABADŽIJE IZ VERHOVNE RADE
Ako karizmatični boksač u zadnji čas pristane pridružiti se zapadnoj alijansi, Janukovičev istočni blok s komunistima mogao bi izgubiti većinu u parlamentu, a prozapadne stranke tvrde da je to od esencijalnog značenja za demokratsku opstojnost 46-milijunske Ukrajine. One kroz parlament namjeravaju progurati smjenu i skidanje imuniteta predsjedniku Janukoviču te vratiti Ukrajinu u pregovore s Europskom unijom.

No Kličko se uporno odbija pridružiti koaliciji za rušenje predsjednika – možda i zato što mu je, kako piše Kommersant, kao Ukrajincu rođenom u Kirgistanu kojem je otac bio vojno lice neprihvatljivo praviti savez s filofašistom i antisemitom kakav je Oleg Tjagnibok, lider Svobode. 

U svakom slučaju, u Verhovnoj će Radi i zimus biti oštro; s obzirom na sastav, možda bi mogli razmisliti o pravima za TV prijenose. Jer kad je u ukrajinskom parlamentu oštro, tada, kako je poznato, lete šake, a ponekad i cijela zastupnička tijela podvrgnuta džudaškim i drugim zahvatima. Tko će li ga znati što se može dogoditi kad u taj ring uđe svjetski šampion... Moguće je da će na svom političkom putu do 'trona' Vitalij Kličko, pored snage uma, trebati koristiti i snagu mišića.