jedan od najjačih alergena

Visoka koncentracija peludi ambrozije u zraku, stručnjaci savjetuju kako se zaštititi

27.08.2018 u 21:35

Bionic
Reading

Od prošlog tjedna prisutna je vrlo visoka koncentracija peludi ambrozije, a trajat će još i idući mjesec. Ambrozija je jedan od najjačih prirodnih alergena, a kako cvate početkom srpnja, sredina kolovoza i rujan najgori su mjeseci za osobe alergične na ovaj korov

Gradovi u kojima se nalazi vrlo visoka koncentracija, iznad 12, su Varaždin, Osijek, Sisak, Popovača i Kutina, prema peludnoj prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

U Karlovcu, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Virovitici, Rijeci i Puli pelud ambrozije je visoka (6 do 11,9), a većina alergičara imat će tegobe i na području Metkovića, Šibenika i Zadra gdje je ona umjerena, između 2 i 5,9.

Osim ambrozije, trenutno je problem i kopriva koja ima visoku koncentraciju peludi u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku te crkvina koja je vrlo visoka u Labinu i visoka u Puli.

Pelud, odnosno alergen, izaziva dišne bolesti kao što je alergijski rinitis, a najčešći simptomi su kihanje, šmrcanje, svrbež, začepljeni nos, peckanje, crvenilo i suzenje očiju te poremećaji spavanja.

Ambrozija je na naše područja došla iz sjeverne Amerike, a kako je riječ o korovu koji je vrlo otporan i prilagodljiv proširio se Europom. Može narasti do 1,5 metara, sadržava do 200 cvjetova te može proizvesti do osam milijuna peludnih zrnaca, zbog čega ju je važno ukloniti prije početka cvatnje i tako zaustaviti njezino širenje.

  • +12
Ambrozija u Novom Zagrebu Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: mkrberlin

To je najbolje učiniti mehaničkim čupanjem zajedno s korijenom kako bi se spriječilo stvaranje velikih količina peludi koje izazivaju alergijske reakcije. Kako bi se u tome i uspjelo na snazi je Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjana ambrozije, kojih se moraju pridržavati svi vlasnici i poljoprivrednici obrađenog i neobrađenog zemljišta.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar savjetuju kako spriječiti pojavu simptoma:

  • informirati se o kretanjima peludnih alergena na Web-stranici Zavoda
  • izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena
  • za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže
  • nakon boravka na otvorenom prostoru, pri povratku kući oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i presvući odjeću
  • ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi
  • prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi
  • nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana
  • četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud
  • boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
  • uzimati redovito terapiju propisanu od strane liječnika