eu

Višegradska skupina za predsjednika EK-a želi Šefčoviča

28.05.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Četiri bivše komunističke članice Europske unije predložit će potpredsjednika Europske komisije na odlasku, Slovaka Maroša Šefčoviča, kao svog kandidata za novog čelnika tog tijela, pišu u utorak češke novine Hospodarske Noviny

Pozivajući se na češke i europske izvore, taj medij piše kako će Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska, poznate kao Višegradska skupina, predložiti Šefčoviča, iskusnog diplomata, na mjesto povjerenika za vanjsku politiku Komisije, ako već ne postane njezin predsjednik.

Čelnici država EU-a u utorak navečer se sastaju u Bruxellesu kako bi razgovarali o rezultatima izbora za Europski parlament koji su završili u nedjelju i promijenili odnose u tom tijelu, te kako bi pregovarali o novom vodstvu Komisije.

52-godišni Šefčovič, obrazovan u Moskvi, potpredsjednik je Komisije od 2009. i trenutno nadgleda energetsku politiku EU-a. Ranije je izrazio ambiciju biti spitzenkandidat socijalista, no u studenom je od toga odustao i podržao Nizozemca Fransa Timmermansa.

U ožujku je izgubio na predsjedničkim izborima u Slovačkoj od liberalne odvjetnice Zuzane Čaputove koja je na vlast došla na valu nezadovoljstva građana zbog korupcije. Šefčovič je imao podršku Smera, lijeve stranke koja dominira slovačkom politikom od 2006. godine.

U kampanji za te izbore naglašavao je kako se želi boriti protiv rastućeg euroskepticizma diljem Unije. U Bruxellesu danas ne smatraju kako ima velike šanse preuzeti kormilo Komisije.

Pregovori oko funkcija u tom tijelu trajat će najmanje do summita 20. i 21. lipnja.

Osim Šefčoviča, Timmermansa i Manfreda Webera, kandidata EPP-a, ponovno najveće, no oslabljene političke grupacije u Europskom parlamentu, kao mogući novi predsjednik spominje se glavni pregovarač EU-a za Brexit, Francuz Michel Barnier, također EPP-ovac.