ima i ozlijeđenih

Više od tisuću osoba uhićeno na prosvjedima u Moskvi, gradonačelniku vikali 'Ti si sramota za Rusiju'

27.07.2019 u 22:27

Bionic
Reading

Više od 1000 osoba uhićeno je u Moskvi u subotu tijekom prosvjeda zbog isključivanja oporbenih kandidata iz sudjelovanja na lokalnim izborima u rujnu, priopćila je ruska policija

Ruski aktivisti prosvjedovali su pred uredom moskovskog gradonačelnika uzvikujući "ti si sramota za Rusiju" zato što dijelu oporbenih kandidata nije omogućeno sudjelovanje u izborima za gradsko vijeće Moskve. Moskovske vlasti tvrde da ti kandidati nisu prikupili dovoljan broj potpisa no oporba te tvrdnje odbacuje.

Policija je objavila da je u prosvjedu sudjelovalo oko 3500 osoba i da je privedeno 1074 prosvjednika, prenijela je ruska novinska agencija Interfax u subotu navečer.

Na blogu nevladine organizacije OWD-info također se govori o više od 1000 uhićenja. Oporba je ranije najavila prosvjed ispred moskovske gradske vijećnice, koji su vlasti proglasile ilegalnim.

Policija je oko zgrade gradske uprave privela veći broj ljudi, a izvjestitelji agencije dpa, su vidjeli i ozlijeđene prosvjednike.

  • +3
Prosvjed u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Prosvjednici traže da se neovisnim kandidatima dopusti sudjelovanje na lokalnim izborima 8. rujna. Vlasti su ukupno iz izbora isključile 57 kandidata, uključujući istaknute kritičare vlade Ilju Jašina, Dmitrija Gudkova i Ljubovu Sobol.

Gubkov, Sobolova i Jašin su uhićeni na putu prema mjestu prosvjeda.

Izborno povjerenstvo je registriralo 233 kandidata za 45 mjesta u moskovskoj skupštini.