TALAČKA KRIZA U ALŽIRU

Više od 60 stranaca i dalje u rukama militanata!

18.01.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Alžirske snage sigurnosti upale su u plinsko postrojenje In Amenas u Sahari, 1.300 km jugoistočno od prijestolnice, kako bi oslobodile stotine talaca, ali je njih 30 uključujući i nekoliko Zapadnjaka, ubijeno u napadu uz najmanje 11 njihovih islamističkih otmičara, rekao je u petak alžirski sigurnosni izvor agenciji Reuters. Kako javljaju strani mediji, kriza još nije okončana, a prema posljednjim informacijama francuskog Le Mondea, ukupno 30 militanata drži više od 60 stranaca za taoce

Premda neki mediji javljaju da je završila akcija spašavanja stranih talaca iz ruku otmičara u Alžiru, francuski premijer Jean-Marc Ayrault i britanski premijer David Cameron službeno su potvrdili da operacija još traje i da alžirske oružane snage još uvijek pokušavaju doći do terorista i 'eventualno nekih od talaca' na licu mjesta. Također, u London je na sastanak s Cameronom stigao i američki ministar obrane Leon Panetta.

U vojnoj operaciji spašeno je ukupno 650 talaca, od kojih su 573 Alžirca. To bi značilo da je ukupno 77 stranaca spašeno.

Reuters javlja kako je jučer poginulo 30 talaca i 11 otmičara. Prema pisanju službene alžirske novinske agencije APS, više od 60 stranaca smatra se zarobljenim na plinskom postrojenju, uključujući 14 Japanaca i osam Norvežana.

Tajnik britanskog ministra vanjskih poslova, Douglas Alexander, kazao je kako bi kriza mogla potrajati 'danima'.

Zapadni čelnici nezadovoljni alžirskom realizacijom akcije

Zapadni čelnici, čiji su sunarodnjaci držani kao taoci, ne kriju nezadovoljstvo činjenicom da ih Alžir nije obavijestio prije napada snaga sigurnosti, kao i nad njegovim krvavim ishodom. Francuski, britanski i japanski državljani su među poginulima, rekao je izvor. Međutim, u izjavi za medije, britanski premijer, David Cameron je kazao da jedinu odgovornost snose otmičari i da je on uz alžirske vlasti. Također je dodao kako o točnoj brojci otetih i poginuli Britanaca još ne može sa sigurnošću govoriti.

Irski inženjer koji je preživio je kazao da je vidio četiri terenca puna talaca koje su alžirski vojnici digli u zrak.
Njihovi zapovjednici su rekli da su krenuli u napad 30-ak sati nakon početka opsade, jer su napadači zahtijevali da im se dopusti da zatočenike odvedu u inozemstvu.

Iako je talačka kriza završila, ona je otvorila ozbiljnu dvojbu za Pariz i njegove saveznike, u trenutku kad francuske snage napadaju saveznike Al Kaide u susjednom Maliju, iz čijih su redova otmičari, te dovela u pitanje sposobnost Alžira, članice OPEC-a za zaštitu vitalnih energetskih resursa. Kriza je također zategla odnose Alžira sa zapadnim silama.


Dva japanska, dva britanska i jedan francuski državljana su među najmanje sedam poginulih stranaca, izjavio je izvor za Reuters. Osam ubijenih taoca su alžirski državljani. Nacionalnost ostalih žrtava, kao i možda nekoliko desetaka onih koji su uspjeli pobjeći, nije poznata. Oko 600 lokalnih alžirskih radnika, koji su bili slabije čuvani, preživjelo je opsadu.

U intervenciji alžirskih vlasti oslobođeno je 600 Alžiraca, jedan Francuz, dvoje Britanaca i Kenijac, javlja alžirska agencija APS.

Četrnaest Japanaca je među onima za kojima se još uvijek tragalo u petak u ranim jutarnjim satima objavio je njihov japanski poslodavac.

Japanski premijer Shinzo Abe otkazao je dio turneje po jugoistočnoj Aziji, njegov prvi izlet u inozemstvo otkako je preuzeo dužnost, kako bi se vratio u domovinu zbog talačke krize, izjavio je u petak glasnogovornik japanske vlade.

Abe će se u Tokio vratiti u subotu ujutro, a ne u subotu navečer kako je isprva bilo planirano. 'Otkazat će dio programa u Indoneziji, naime politički govor i večeru s predsjednikom kako bi se u subotu rano ujutro vratio u Tokio', rekao je jedan dužnosnik.

'Djelovanje alžirskih snaga je za žaljenje', rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga, dodajući da Tokio nije bio unaprijed obaviješten o napadu snaga sigurnosti .

Amerikanci, Norvežani, Rumunji i Austrijanci također su prema navodima njihovih vlada bili taoci islamskih militanata, koji su sebe nazvali 'Krvavi bataljun' i kao uvjet za oslobađanje taoca zatražili od Francuske da zaustavi svoju jednotjednu ofenzivu u Maliju.

Službeni izvor je rekao da su samo dvojica od 11 mrtvih militanata Alžirci, uključujući i vođu skupine Abu al-Bara.

Pronađena su tijela tri Egipćana, dva Tunižanina, dvojice Libijaca, te po jednog Malijca i Francuza, rekao je sigurnosni izvor.

Skupina je tvrdila da je u zauzimanju plinskog postrojenja In Amenas, na istoku Alžira blizu granice s Libijom, sudjelovalo na desetke gerilaca pa za sada nije jasno da li su neki od militanata uspjeli pobjeći.

Glasnogovornik alžirske vlade kazao je da čelnici Alžira ostaju neumoljivi u sukobu s islamskim gerilcima koji su još aktivni na jugu zemlje, nakon građanskog rata u kojem je poginulo oko 200.000 ljudi. Ministar informiranja Mohamed Said ponovio je odbijanje vlade da pregovara s otmičarima.

'Mi kažemo u lice terorizmu, jučer kao i danas i sutra, da neće biti nikakvih pregovora, nema ucjena, i nema predaha u borbi protiv terorizma', rekao je Said za alžirsku novinsku agenciju APS.

Britanski premijer David Cameron, koji je upozorio građane da se pripreme za loše vijesti, rekao je preko svoga glasnogovornika kako bi volio da se Alžir konzultirao s Londonom prije napada.

Norveški premijer Jens Stoltenberg, čija je državna energetska tvrtka Statoil pokrenula proizvodnju plinskog polja Tigantourine, zajedno s britanskim BP-om i alžirskom nacionalnom naftnom kompanijom, također je kazao da nije bio obaviješten o napadu alžirskih snaga sigurnosti.

Američki dužnosnici su kazali da nemaju jasne informacije o sudbini Amerikanaca, iako je bespilotna letjelica američke vojske nadlijetala to područja. Amerikanci su poslali zrakoplov po svoje državljane.

Alžirski ministar za komunikacije Mohamed Said rekao je u četvrtak da je u operaciji 'dosad oslobođeno više talaca, domaćih i stranih državljana', ne navodeći brojke. Rekao je tek kako je 'velik broj talaca oslobođen, a nažalost ima mrtvih i ranjenih'.

'Velik broj terorista koji su pokušali pobjeći u susjednu zemlju je svladan', dodao je opravdavajući intervenciju.

No glasnogovornik islamista rekao je da je u operaciji poginulo pedesetak ljudi, među njima 34 taoca i 15 otmičara, ali ta informacija nije potvrđena. Dodao je da su tri Belgijanca, dva Amerikanca, Japanac i Britanac preživjeli.

Glasnogovornik otmičara je rekao da je vođa gerilske kupine Abu al-Bara ubijen u četvrtak, prenosi mauritanska agencija ANI.