epidemija bukti i u istri

'Više od 50 posto bolesnika u Puli je mlađe od 55 godina'

23.11.2021 u 21:01

Bionic
Reading

U Istri je u protekla 24 sata potvrđeno 210 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj od početka pandemije, dok su u pulskoj bolnici umrle tri osobe s pridruženim kroničnim bolestima. U toj se bolnici na liječenju se nalazi ukupno 77 pacijenata, od kojih je na Odjelu za infektologiju 60, a u respiracijskom centru 17 osoba

Ravnateljica OB Pula Irena Hrstić kaže kako je više od 50 posto bolesnika je mlađe od 55 godina.

'Stanje u pulskoj bolnici je vrlo dinamično, izazovno, nepredvidivo. Mi smo u zadnjih 24 sata primili 15 novih bolesnika što predstavlja jedan manji odjel. Bolesnici su sve teže bolesni i ono što je najvažnije za istaknuti je da su oni sve mlađi u odnosu na prethodne valove. Samo u našem respiracijskom centru više od 50 posto bolesnika je mlađe od 55 godina. Ono što je ključno napomenuti je da su svi necijepljeni', rekla je u Dnevniku HTV-a ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić. Ovako ne mogu izdržati još dugo.

'Organiziramo se svaki dan tako da procjenjujemo koliki je broj pacijenata, koliki je broj djelatnika potreban da zbrine te pacijente i mobiliziramo djelatnike s matičnih odjele, a Specijalna bolnica Rovinj nam je uspjela ustupiti 7 medicinskih sestra i njegovatelja', kazala je.

Ne mogu još puno ovako izdržati osim da idu nauštrb zdravstvenih djelatnika koji skrbe o ne covid pacijentima. A mislim da to nije dobro jer i covid i necovid pacijenti jednako trebaju skrb, poručila je. Ističe da u ovom trenutku imaju 75% popunjenosti kapaciteta.

  • +4
KB Dubrava u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Cijepljenje nas jedino može izvući. Važno je da se procijepimo u što kraćem roku kako virus ne bi dalje mutirao i haračio našom zemljom', poručila je ravnateljica Hrstić.

U pulskoj bolnici tijekom jučerašnjeg dana umrle su tri osobe u dobi od 89, 84 i 81 godine s pridruženim kroničnim bolestima. Od 17 osoba u respiracijskom centru petero ih je na respiratoru, a hospitalizirane su i dvije trudnice, od koje bi jedna trebala danas napustiti bolnicu. Zaraze nisu pošteđeni ni zdravstveni djelatnici, pa je tako izvan stroja i veliki broj liječnika i medicinskih sestara. Imaju i 19 oboljelih djelatnika. 'Riječ je o dva doktora, deset medicinskih sestara, petero nezdravstvenih radnika, jednom laborantu i jednom fizioterapeutu', rekla je ravnateljica bolnice Irena Hrstić.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ