'djeca se sele zbog teških roditelja'

Vinkovački HDZ-ovac objasnio nam je pozadinu skandalozne izjave: 'Bilo je to osobno prepucavanje...'

13.06.2018 u 13:08

Bionic
Reading

Okršaji oko demografije iz visoke politike spustili su se sve do Gradskog vijeća Vinkovaca, gdje se predsjednik Mladen Karlić, inače i saborski zastupnik HDZ-a, zakačio sa SDP-ovim vijećnikom Damirom Rimcem

‘Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić izjavio je ‘kako je odljev mladih iz Vinkovaca i Hrvatske posljedica teških roditelja koji im zagorčavaju život. Najoštrije osuđujem ovakvu izjavu prvenstveno kao roditelj jedne gimnazijalke koja je odlična učenica, ali i kao osoba koja je dugo vremena u lokalnoj politici’, napisao je Rimac na Facebooku.

Skandaloznu izjavu prenijeli su gotovo svi hrvatski mediji, no dan nakon sjednice Karlić tvrdi da je potpuno pogrešno shvaćen i da je njegov politički protivnik izmanipulirao javnost.

'Bilo je to osobno prepucavanje'

‘Radilo se o mom osobnom prepucavanju s Rimcem, koji je za vrijeme rasprave o rebalansu proračuna izjavio da njegova kćerka planira napustiti Hrvatsku. Kroz šalu sam mu odgovorio da je razlog tome činjenica da je problematičan i da joj je težak roditelj’, tvrdi Karlić za tportal.

  • +25
Mladen Karlić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

‘Znamo se dugo godina jer je tri puta pokušao doći na moje mjesto i nije uspio, pa je frustriran i obmanjuje javnost. Moj komentar odnosio se isključivo na njega i nema veze s demografijom, za koju nisam stručan i ne želim je uopće komentirati’, dodao je Karlić.

Loklni šerif dva desetljeća

Mladen Karlić, inače liječnik po struci, jedan je od najdugovječnijih lokalnih vladara u Hrvatskoj: na mjestu gradonačelnika Vinkovaca odradio je punih pet mandata, odnosno gotovo dva desetljeća. Na izborima 2013. pobijedio je upravo Rimca rezultatom 54 naprema 43 posto glasova. U Sabor je izabran 2016., no od tada nisu zamapćeni njegovi značajniji istupi. Član je čak tri saborska odbora: za obranu, zatim za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te za međuparlamentarnu suradnju.

U javnosti je ostao zapamćen kada je u jeku ekonomske krize koncem 2013. iz gradskog proračuna kupio službeni automobil vrijedan čak 437 tisuća kuna, pa kasnije objašnjavao da se ne radi o raskošnosti nego 'potrebi obnove voznog parka Grada'. Gradska oporba žestoko ga je kritizirala zbog ovog poteza, kao i zbog povećanja naknada potpredsjednicima Gradskog vijeća - što je proglašavano političkom korupcijom - dok istodobno u proračunu nije bilo novca ni za osnovne potrebe poput školskih udžbenika.

Posjeduje kuću u Vinkovcima, dvije oranice, dva automobila (BMW X6 i VW polo) te ušteđevinu od 150 tisuća kuna. Prethodno je imao i stan u Zagrebu, no u zadnjoj verziji imovinske kartice on je nestao, kao i lovačka puška vrijedna 19 tisuća kuna.

Kolega iz Sabora Ivan Pernar nedavno ga prozvao i jer gorivo za svoj luksuzni privatni automobil toči u BiH.