NAVODNA MULJAŽA U PRIVATIZACIJI

Vindija pod povećalom istražitelja? DORH: Naložili smo izvide

12.04.2017 u 21:53

Bionic
Reading

Iako je Rajko Dondur, bivši zaposlenik Vindije koji je u prošloj emisiji 'Nedjeljom u 2' progovorio o kriminalnim radnjama koje su se u toj tvrtki navodno događale sredinom 90-ih u jeku privatizacije, implicirao da DORH već tri godine drži njegovu prijavu, iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu kažu da su po tom predmetu postupali i prije nego što je Dondur podnio prijavu

Sve je to bilo moguće nakon što je 2011. donesen Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Tada je DORH ponovno krenuo u razmatranje predmeta pretvorbe i privatizacije, a 'Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu od 2014. postupa u predmetu u kojem su se provodili, i provode se, izvidi i kriminalističko istraživanje nadležne Policijske uprave varaždinske, Službe kriminalističke policije, temeljem naloga nadležnog državnog odvjetništva', stoji u odgovoru ŽDO-a Varaždin za tportal.

Kaznena prijava koju je Rajko Dondur podnio Uskoku 12. travnja 2016., priložena je u izvješće nadležne policijske uprave od 3. veljače 2016., koje je ta uprava dostavila ovom državnom odvjetništvu te je formiran novi predmet.

'Poduzimaju se potrebne radnje u skladu sa zakonskim propisima u cilju utvrđenja relevantnih činjenica odnosno naloženi su izvidi nadležnim tijelima', potvrđuju nam.

Podsjetimo, Rajko Dondur, nekadašnji djelatnik Vindije, u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' ustvrdio je da je 1994. tadašnjem predsjedniku Fonda za privatizaciju Milanu Kovaču donio 'plavu kuvertu s 20.000 njemačkih maraka'. Rekao je da je Vindija muljajući s računima državni proračun na konto PDV-a oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine.

Kuvertu je odnio, kaže, samo mjesec dana prije odluke o privatizacije tvrtke Koka, firme koju je tada željela kupiti varaždinska Vindija. Rekao je da je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994., nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio kuvertu s 20 tisuća maraka.

Time je Rajko Dondur tadašnjeg šefa Fonda za privatizaciju Milana Kovača optužio za primanje mita, a vlasnika Vindije Dragutina Drka de facto optužio za davanje mita.

Dondur je rekao i kako je za vrijeme restrukturiranja Vindije svjedočio odlascima na konzultacije na Markov trg. Na pitanje kako je pristajao na nešto što je smatrao protuzakonitim, rekao je kako je mislio da sve što radi, radi za dobrobit tvrtke i zaposlenika.

'Samo sam izvršavao zadatke koje sam dobio od direktora Dragutina Drka', rekao je Dondur na HTV-u objašnjavajući brojne, kako tvrdi, nepravilnosti u poslovanju tvrtke Vindija. Jedna od priča je i ona o uvođenju PDV-a.

'Vindija je dnevno fakturirala oko 1.000 stranica računa. Računali smo na to da nijedan inspektor ne bi zbrajao te račune ručno. Svi računi bili su fakturirani, ali oni označeni nisu zbrajani. Tako je Vindija državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine', rekao je Dondur.

A varali su, kaže, i na trošarinama. 'Na tim stavkama nismo se mogli razmahati kao na PDV-u', rekao je Dondur.

Na optužbe su reagirali i iz Vindije. 'Poslovni sustav Vindija u potpunosti odbacuje sve navode i klevete koje su iznesene pred hrvatsku javnost u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva'.


Prije svega treba jasno reći da se ovdje radi o izjavama čovjeka za kojeg imamo čvrste materijalne dokaze da je iznošenjem raznih neutemeljenih tvrdnji ucjenjivao i iznuđivao Poslovni sustav Vindija, zbog čega ćemo protiv njega biti primorani podnijeti kaznenu prijavu', rečeno je iz ove tvrtke.