NETRANSPARENTNOST

Vila u Trpnju za političare BiH zatvorila vrata

09.07.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Bez upravitelja je u veljači ove godine ostala državna vila u hrvatskom ljetovalištu Trpanj u koju su vlasti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) tijekom proteklih sedam godina uložile više od oko 600 tisuća eura

Federalna vlada godinama je ignorirala upozorenja Ureda za reviziju institucija FBiH da je ulaganje u Vilu netransparentno te neopravdano, jer je njezin vlasnik država, a ne entitet. Na kraju, Vlada je prošle godine zatražila od države da objekt u Trpnju ustupi FBiH, ali to nije bilo moguće jer je na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH. Stoga je odlučila likvidirati poduzeće Riva Trpanj koje je osnovala u Hrvatskoj 2008. za potrebe upravljanja Vilom, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Prije likvidacije tvrtka je morala izmiriti dugove pa je iz budžeta FBiH na ovo potrošeno dodatnih 80.700 KM. To nije bilo dovoljno za izmirenje dugova i zato je dubrovačka ispostava Trgovačkog suda u Splitu pokrenula postupak stečaja nad tvrtkom Riva Trpanj – u likvidaciji. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je pisao o ovoj vili na Jadranu u kojoj je jeftino ljetovalo devedesetak političara i javnih službenika FBiH.
Istraživanje je pokazalo da poduzeće Riva Trpanj stvara gubitke jer je zarada od izdavanja dvanaest soba u Vili Trpanj bosanskim političarima mnogo manja od troškova njenog održavanja koje plaćaju građani.