KULTURA JAVNE RIJEČI

Vijeće za medije 'opralo' i premijera i javnu televiziju

22.03.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Hrvatsko vijeće za medije (HVM) priopćilo je kako se novinari i urednici moraju pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske te njegovati kulturu i etiku javne riječi uvažavajući civilizacijska dostignuća i vrijednosti sadržane u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

HVM navodi kako prema njihovim ‘Publicističkim načelima’ i ‘Kodeksu časti hrvatskih novinara’ novinari poštuju, štite i promiču temeljna ljudska prava i slobode, a osobito, kako ističu, načelo jednakosti svih građana.

HVM ističe kako se posebna odgovornost traži u odnosu na manjinske društvene skupine te ocjenjuje kako to znači da novinari i urednici moraju reagirati na svaki oblik diskriminacije na temelju nacionalnosti, rase, boje kože, vjere, spola... ‘Dužnost je novinara, urednika i medija onemogućiti svaki govor mržnje i njegovo širenje te na jasan način pokazati da mu nema mjesta u medijskom prostoru’, ističe HVM i dodaje kako izostanak makar i naknadne reakcije u obliku isprike i/ili po potrebi i sankcije predstavlja nedopustivu toleranciju govora mržnje.

Hrvatsko vijeće za medije smatra kako razlozi za sankcioniranje novinara, zbog kršenja profesionalnih načela pa i smjena urednika i novinara HRT-a moraju biti jasni, obrazloženi i javno objavljeni te da se tek potom može razgovarati o (ne)opravdanosti takve reakcije. ‘Ako je izostanak reakcije novinara i urednika na istup saborske zastupnice Ruže Tomašić bio povod za smjene na HRT-u, onda HVM mora primijetiti kako je jednako izostala i naknadna reakcija HRT-a u obliku javnoga i jasnog očitovanja prema spornom slučaju’, navodi HVM.

HVM smatra kako svatko pa i predsjednik Vlade ima pravo kritizirati medije, ali, kako navodi, osobito dužnosnik tog ranga mora voditi računa da pri tomu ne prijeđe mjeru koja se u javnosti može percipirati kao gušenje slobode medija.

‘Predsjednik Vlade Zoran Milanović imao je opravdani povod za reakciju, ali je pri tomu sadržajem i tonom svoje reakcije prešao granicu dopustivog zalaganja za istinoljubivost i opće principe’, napominje HVM i dodaje kako se njegova reakcija u dijelu javnosti može tumačiti i tumači se, kao zlouporaba funkcije i moći za obračun s medijima, za utjecanje na uređivačku politiku i discipliniranje medija.

HVM smatra da predsjednik Vlade nije vodio računa kakav efekt njegove riječi mogu imati na slobodu i neovisnost medija te tvrdi kako je svoju kritiku i obranu općih principa mogao realizirati primjerenije, vodeći računa o svojoj moći i njezinu utjecaju. Zbog takve reakcije dio javnosti i dovodi u pitanje opravdanost i objektivnost smjena novinara i urednika HRT-a, podsjeća HVM.

HVM je ustvrdilo i kako je priopćenje iz Vladine Službe za odnose s javnošću neprimjeren oblik komunikacije vladinih službenika s bilo kojim medijem. ‘Već sam naziv tog tijela govori nam kako mu je uloga biti u službi javnosti, a političke ocjene rada bilo kojeg medija treba prepustiti javnosti’, ocjenjuje HVM i dodaje kako kako je discipliniranje novinara posao pravosudnih i etičkih strukovnih tijela, a ne Vladine službe za odnose s javnošću.

‘Državno odvjetništvo i druga nadležna tijela moraju uvijek i jednako prema svima reagirati kad su ugrožene opće vrijednosti i kad to povlači prekršajnu ili kaznenu odgovornost novinara, urednika i medija’, ocjenjuje HVM.

Hrvatsko vijeće za medije (HVM) je udruga koju su osnovali HND i nakladnici tiskovnih i elektroničkih medija.

Priopćenjem, kako navodi, oglasili su se upozoravanjem radi unapređenja etike u medijima, u povodu istupa Ruže Tomašić u Dnevniku 3 na HTV-u, Zdravka Mamića na televiziji Z1 i Soundset Plavom radiju, reakcije predsjednika Vlade Zorana Milanovića, Vladine Službe za odnose s javnošću i smjena urednika i voditeljice Dnevnika 3 HRT-a Denisa Latina, Ružice Renić i Katje Kušec.