širenje prava

Vijeće Vukovara: Još se nisu stekli uvjeti za ćirilicu

28.10.2020 u 15:00

Bionic
Reading

Većinom glasova vijećnika Gradsko vijeće Vukovara zaključilo je na sjednici u srijedu da se još nisu stekli uvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koja živi u tom gradu

Zaključak je donesen nakon višesatne rasprave članova Gradskog vijeća o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara – pripadnicima hrvatskoga naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine. Zaključak je poduprlo 15 vijećnika, a šest ih je bilo protiv.

U tom se zaključku navodi kako u uvjetima "kada su još zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine, i to pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini".

Prije se pisano o predloženom zaključku očitovalo Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara, iz kojega gradonačelniku Ivanu Penavi zamjeraju da se nije dovoljno potrudio kako bi se popravili odnosi između Hrvata i Srba u Vukovaru, čemu, kako se navodi, svjedoči i činjenica da je predloženi zaključak identičan prošlogodišnjemu. 

Također zamjeraju što gradonačelnik Penava stalno upozorava na nekažnjavanje zločina počinjenih u Vukovaru 1991. nad pripadnicima većinskog naroda, a zločine počinjene nad vukovarskim Srbima ne spominje.

Prijedlog zaključka poduprla su vijeća mađarske i ukrajinske nacionalne manjine.

Po Statutu grada, Gradsko vijeće obvezno je u listopadu, a najmanje jedanput u dvije godine, raspravljati o stanju ljudskih prava u Vukovaru i u skladu s procjenom donijeti odluku.

Sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća održana je bez nazočnosti novinara, koji su dobili tonski zapis sjednice uz objašnjenje da je takva odluka donesena zbog pogoršane epidemiološke situacije.