45 žrtava

Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se zbog američkih vojnih napada

03.02.2024 u 22:28

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku raspravljat će o američkim raketnim napadima na proiranske milicije u Siriji i Iraku u kojima je poginulo najamnje 45 ljudi, uključujući civile, dok raste strah od daljnje eskalacije na Bliskom istoku.

Prema diplomatskim izvorima, sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za ponedjeljak. Rusija je zatražila sastanak i optužila Sjedinjene Države da zračnim napadima namjerno žele eskalirati sukob na Bliskom istoku.

Američka vojska priopćila je u petak da je napala više od 85 ciljeva u Siriji i Iraku kao odgovor na smrtonosni napad proiranskih milicija koje su prošlog tjedna ubile tri američka vojnika u Jordanu.

Prema izvješćima iz Sirije i Iraka, američki zračni napadi prouzročili su i brojne civilne žrtve.

Sirija i Irak osudili su u subotu osvetničke napade SAD-a protiv elitnih iranskih snaga i proiranskih oružanih skupina na njihovim teritorijima, u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi, uključujući civile, javlja agencija AFP.

Vlasti u Bagdadu osudile su "povredu iračkog suvereniteta" i pozvale američkog otpravnika poslova kojemu su uručile "prosvjedno pismo".

Kako su navele, prisutnost međunarodne antidžihadističke koalicije predvođene Washingtonom na njihovom tlu "postala je prijetnja sigurnosti" zemlje.

U Damasku je sirijska vojska ocijenila da se "okupacija određenih dijelova sirijskog teritorija, koje su izvršile američke snage, više ne može nastaviti".

Od početka rata u Gazi između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas u listopadu, proiranske milicije izvode gotovo svakodnevne napade na američke vojne baze u Iraku i Siriji. SAD je odgovorio zračnim napadima u obje zemlje.